23948sdkhjf

Blandede reaktioner på EU’s klima-anstrengelser

Dansk Byggeri kalder det dybt beklageligt, at det ikke lykkedes at hæve ambitionerne for energieffektivitet til et 40 procents bindende mål
I Bruxelles natten til fredag sænkede den danske statsminister og 27 EU-kolleger ambitionsniveauet i forhold til det oprindelige udspil til EU’s 2030 klimamål.

CO2-udledningen skal sænkes med mindst 40 procent ud fra 1990-niveauet.

Til gengæld kommer vedvarende energiformer som sol, vind og vand kun til at udgøre 27 procent af energien. Det mål er bindende på EU-niveau, men blev sænket i forhold til det oprindelige udspil om en energieffektivisering på 30 procent.

- Dansk Byggeri må desværre konstatere, at de klimaskeptiske lande i EU løb med sejren. Det er dybt beklageligt, at det ikke er lykkedes at hæve ambitionerne for energieffektivitet til et 40 procents bindende mål. Tidligere erfaringer viser, at uden bindende mål er medlemslandene mindre ambitiøse, siger Camilla Damsø Pedersen, chefkonsulent hos Dansk Byggeri.

Hun tilføjer:

- For eksempel har en stor del af medlemslandene i årevis haltet bagefter i forhold til at implementere direktivet om bygningers energimæssige ydeevne. De rummer ellers store potentialer for energibesparelser.

Vigtigt før Paris-møde

Mere positiv er professor ved Københavns Universitet og tidligere formand for Klimakommissionen, Katherine Richardson, der til politiko.dk siger:

- Først og fremmest er det afgørende, at de 28 lande nåede til enighed forud før næste års vigtige klimaaftale i Paris. Det alene gør, at det er en stor succes. Hvis ikke man havde nået en aftale nu, ville man ikke kunne sende et stærkt signal inden næste COP i Paris i 2015.

Hun tilføjer, at aftalen sender et klart signal til investorerne og erhvervslivet: - Erhvervslivet er lokomotivet, der skal bringe os til at nå målene, (se artikel herover, red.) men markedet fungerer efter de rammer, som politikerne udstikker, siger Katherine Richardson.

Også EU’s afgående klimakommissær, Connie Hedegaard er godt tilfreds:

- Vedtagelsen er et ambitiøst og vigtigt skridt fremad. Ikke kun for Europa og europæerne, men også vigtigt for resten af verden, siger hun til flere medier.

Hedegaard erklærer sig meget stolt over, at EU’s 28 ledere - trods økonomisk usikkerhed og andre alvorlige internationale kriser - var i stand til at få en aftale på plads.

Kun som lugtesalt

Begejstringen hos miljøorganisationen Greenpeace er til gengæld til at overse:

- Målene er for lave og de nedsætter tempoet i arbejdet mod vedvarende energi samt holder EU fast i afhængigheden af dyrt og forurenende brændstof, siger Greenpeaces EU-chef, Mahi Sideridou, i en pressemeddelelse.

- Den globale kamp mod klimaforandringer har brug for chokterapi. Men EU kommer i bedste fald kun med en lille dosis lugtesalt. Folk over hele Europa ønsker renere energi. Men EU-lederne slår luften ud af Europas voksende sektor for vedvarende energi, lyder det fra Greenpeace.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.122