Virksomheder får ny grøn hovedrolle
Bæredygtighed? Det er en sag for virksomhederne. Men de skal ind i byggeriets værdikæde, og det kan være svært. Realdanias Klimaspring, DI og Velux støtter ambitiøse grønne mål
Det er herfra grøn omstilling udgår i praksis, og med udgangspunkt i bæredygtighed og nye klimaudfordringer er det mere afgørende end nogensinde, at virksomhederne finder fodslag med samarbejdspartnere på tværs af brancher og fag.
Det mener Mikkel Thomassen, faglig sekretariatsleder på Realdania-initiativerne Test og Klimaspring, som via sit daglige arbejde med virksomheder, der ønsker at udvikle klimatilpasningsløsninger til markedet, ser flere udfordringer:
- Virksomhederne savner ofte efterspørgsel fra kunderne på de grønne løsninger. I forhold til byggeri og anlæg kan det være svært for virksomhederne at finde ind i byggeriets værdikæde, selv om man sidder med bæredygtige komponenter og systemer. Arbejder man for eksempel med en bæredygtigt tagløsning, skal firmaet først overbevise bygherre, rådgiver og entrenør, siger Mikkel Thomassen til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Svært at trænge ind
Realdanias Test og Klimaspring henvender derfor til virksomhederne, som kan få hjælp i form af rådgivning samt medfinansiering til udviklingsomkostninger.
- Jeg oplever at virksomhederne har svært at trænge igennem, for som bygherrerådgiver kan du ikke bruge energi på detaljer, som for eksempel vindueskomponenter. Og virksomheder har svært ved at gøre opmærksom på deres bæredygtige enkeltkomponenter, så bygherren ønsker at prøve det af, siger Mikkel Thomassen.
Han tilføjer, at der som regel ikke er tale om ulyst hos bygherre eller rådgiver, men at der er risikoforhold, som alle skal arbejde med:
- Mange vil gerne bruge bæredygtige løsninger, men for at bruge næste generation, som for eksempel cradle-to-cradle-produkter, kræver det, at bygherren har ambitionen, før han går i gang. Man bør planlægge sit projekt, så det står klart, hvad man gør efter bedste praksis og hvilke innovative elementer, man skal være opmærksom på, siger han.
På onsdag holder han oplæg på Building Green messen i København om blandt andet virksomhedernes udfordringer.
- Det kan være en lang proces formelt at få godkendt et produkt, og man kan spørge, hvor gode vi er til at få dokumenteret effekter fra byggeri til byggeri. Trods gode brancheinitiativer med at indsamle erfaringer er spørgsmålet, hvor meget der bliver delt på tværs af fagene, siger han.
Det bliver heller ikke lettere af, at virksomhederne for at overleve må holde fokus på hovedforretningen, og er firmaet ikke gearet til at bakke op om innovationsafdelingen, er der risiko for, at ellers gode projekter strander, siger Mikkel Thomassen til Licitationen.
- Ildsjæle er nødvendige, men organisationen udenom dem bør der nok tænkes mere på, siger han.
Arbejdsro til erhvervsliv
Også internationalt er der kommet nye mål for virksomhederne:
EUs 28 stats- og regeringsledere satte natten til fredag punktum for halvandet års arbejde med at få fastlagt en ny energi- og klimapolitik frem til 2030. Resultatet blev ifølge de mere positive en aftale, der vil styrke klimaindsatsen - uden at gå på kompromis med virksomhedernes konkurrenceevne.
Det mener for eksempel Dansk Industri:
- Det er afgørende for erhvervslivet, at de europæiske stats- og regeringsledere nu har fået en langsigtet og balanceret aftale i hus. Det vil give arbejdsro for virksomhederne. Vi havde dog gerne set en mere ambitiøs aftale og et bindende mål, siger adm. direktør Karsten Dybvad, DI.
Han tilføjer:
- Danske virksomheder er blandt de bedste til at producere med et lavt energiforbrug, og vi har en global styrkeposition inden for energibesparende teknologier og vedvarende energi. Det er løsninger, der kan bidrage til en øget grøn omstilling i både Danmark og i resten af Europa.
Mod et fælles mål
I Danmark er der hos virksomhederne bred enighed om at sikre bæredygtigheden i fremtidens byggeri.
- Af samme grund er vi med i AktivHus Danmark, hvor vi arbejder tæt sammen med andre parter i byggeribranchen mod netop det mål. Vi skal udbrede bæredygtigheden i de danske byggerier ved blandt andet at være opdaterede med for eksempel de mest optimale digitale løsninger, siger Jesper Salskov Jensen, direktør i Velux Danmark A/S.