Plads til mere regn tæt på boligen
Beboere i Baunebakken i Hvidovre er blevet sikret mod oversvømmelse fra regnvand ved hjælp af regnbede og tunnelfaskiner
Her blev der tidligere opsamlet vand fra blandt andet boligområdet Baunebakken i Hvidovre, og derfor skulle der findes en erstatning for det eksisterende system, så boligområdet, der ligger i nærheden af Harrestrup Å, var sikret mod kraftige regnskyl.
I stedet bliver overskydende vand fremover håndteret lokalt i selve boligområdet ved hjælp af en såkaldt LAR-løsning lokal afledning af regnvand.
Løsningen i Hvidovre er designet af Hofor i samarbejde med Grontmij og GHB Landskabsarkitekter og er nyligt implementeret.
Derudover er området blevet klimasikret. Det vil sige, at der tages højde for generelt øgede vandmængder.
Fra regnbed til faskine
202 husstande ud af 265 er tilbudt LAR-løsninger, hvoraf cirka 140 er tilsluttet et regnbed og koblet til et nyt terrænnært afløbssystem i stedet for at gøre brug af det eksisterende kloaksystem.
Regnvandet fra husstandenes tage bliver ledt via husenes nedløbsrør videre til beplantede regnbede og derfra til faskiner, som atter leder vandet videre.
- Vi har givet husenes nedløbsrør et knæk, så de vender ud mod terrænet i stedet for ned i rør under jorden. Vandet løber altså ud på terrænet og videre til regnbedene, siger Anne Hansen, arkitekt hos Grontmij.
Tager kun toppen
Regnbedene tager dog kun toppen af regnmængden, da det er mindre regnbede, og derfor er der overløb til tunnelfaskiner, der transporterer vandet videre på sin vej væk.
LAR-løsningen har samtidig den sidegevinst, at anlægget også beskytter Harrestrup Å grundet vandets forsinkede rejse med flere stoppesteder undervejs. Vandet løber altså ikke med samme hastighed ud i åen som tidligere.
- Med løsningen har vi opnået et effektivt transportsystem, der bremser vandets hastighed, så vi samtidig opfylder de nye krav om forsinkelser af udledning af regnvand til vandløb, forklarer Bo Bonnerup, projektleder i Grontmij.
LAR-løsningen inkluderer også et gadekær med en sø, en snoet grøft, hvor der er plads til regnvand, en legeplads samt en sænket boldbane med underliggende dræn, som oversvømmes i tilfælde af større regnmængder.
Endvidere laves et overløb til det eksisterende kloaksystem som tages i brug, hvis mængderne af vand er så store, at LAR-løsningen ikke er nok.
En god løsning
Ifølge Helle Kay fra Hofor har det vist sig at være den helt rigtige løsning med regnbede og tunnelfaskiner.
- Løsningen er den billigste, og så har den også være let at arbejde med, siger hun.
- Faskinerne er derudover nemmere at rense og holde ved lige end tilsvarende systemer, tilføjer Bo Bonnerup.
Det er virksomheden Milford, der har leveret Aquaton tunnelfaskiner til LAR-løsningen. Virksomheden har udviklet en serie produkter og systemer til effektiv afledning af store mængder nedbør.
- Tunnelfaskinerne giver mere volumen undervejs i systemet i forhold til traditionelle rør. Sammen med regnbede betyder det, at vandet kan forsinkes hele vejen, inden det bliver ledt til det eksisterende system, og altså ikke hober sig op for så at give oversvømmelse. Her er ganske enkelt mere plads til vandet. Samtidig er det også en billigere løsning end store betonrør, og en mulighed for at opgradere grønne områder, siger Anne Hansen.
Med løsningen er der nemlig også skabt en atmosfære i Baunebakken, da regnbedene er placeret langs gangstierne, der er ny legeplads, boldbane samt et hyggeligt gadekær.