Forsyningssikkerheden er i fare
Det Internationale Energiagentur spår, at en lang række pensionsmodne kraftværker i Europa og en lav elpris kan bringe forsyningssikkerheden i fare
Sådan lyder en af konklusionerne i rapporten World Energy Outlook 2014", som blev præsenteret i går i København af Det Internationale Energiagentur, IEA.
IEA vurderer, at Europa inden 2025 sender, hvad der svarer til 300 kraftværker på pension. For at holde lyset tændt og forsyningssikkerheden intakt, skal noget over 200 nye kraftværker etableres, da strømmen fra solceller og vindmølleparker ikke kan lagres.
Uanset, at IEA ser kraftværkerne som nødvendig rygrad i elsystemet, vurderer IEA, at den nuværende elmarkedspris ligger cirka 20 euro for lavt pr. MWh til at drive investeringer i ny pålidelig elproduktionskapacitet.
Tosidet budskab
Derfor mener energiagenturet, at kraftværkerne skal belønnes for at sikre strøm i kontakten på vindstille og mørke dage.
- Med danske øjne ser vi et tosidet budskab fra IEA. Det ene er, at der i de næste 11 år skal investeres 605 mia. dollars i vedvarende energi i Europa, yderligere mange milliarder i energieffektivitet, samt over 450 mia. dollars. Det tegner konturerne af et gigantisk marked for klimavenlig teknologi, hvilket er en klar dansk styrkeposition, siger Anders Stouge, der er vicedirektør i Dansk Energi i en pressemeddelelse.
Han spår også en stor udfordring for Danmark
- Men IEA ser også en udfordring, når overskud af strøm fra solceller og vindkraft presser markedsprisen på el ned så meget af tiden, at nye investeringer i kraftværker ikke giver mening. Den udfordring har vi helt inde på livet i Danmark, hvor vi har udfaset mere end en tredjedel af vores store kraftværker de sidste seks år. Det er en europæisk udfordring, så vi kan ikke hænge vores hat på udlandet, når vi skal garantere danskerne el på vindstille dage. Det kræver politisk stillingtagen her i Danmark, siger Anders Stouge.
Udvikling i elforbrug
IEA konstaterer i rapporten, at der vil ske en udvikling i det globale elforbrug. El er den energiform, der vokser hurtigst.
Det gælder i udpræget grad herhjemme og i Europa, og derfor skal der investeres massivt i både elproduktion og distribution. Det stiller nye krav til energipolitikken, da det bliver nødvendigt at skabe maksimal værdi af den grønnere strøm især i et land som Danmark med massiv vindproduktion.
IEA forventer, at el fylder mere i de kommende års europæiske energimiks i takt med, at vi får solceller, vandkraft og for Danmark især vindmøller. For at det økonomisk giver optimal mening, så skal vi skabe større værdi af strømmen. Derfor mener vi, at en grøn energipolitik ikke længere kun skal måles på mængden af vedvarende energi, men lige så meget vores evne til at sætte grøn strøm til langt mere eksempelvis elbiler og varmepumper, konstaterer Anders Stouge.
Stor kapacitet
Hos Dansk Fjernvarme mener organisationen, at en stor del af svaret står gemt og næsten glemt i hele landet i form af de decentrale kraftvarmeværker.
- De decentrale kraftvarmeværker rummer en stor kapacitet, som kan være med til at sikre forsyningssikkerheden. Men som tingenes tilstand er i dag, producerer de decentrale kraftvarmeværker for lidt til, at der er økonomi i dem. Og når grundbeløbet udløber med udgangen af 2018, så er der absolut intet grundlag for fjernvarmeværkerne til at beholde motoranlæggene, siger chefkonsulent John Tang fra Dansk Fjernvarme.
Produktionen på decentrale kraftvarmeværker er faldet over 60 procent fra år 2000 til nu. Reelt står de fleste stille og må nøjes med at producere fjernvarme på naturgasfyrede kedler, og det fører til stigende fjernvarmepriser.