23948sdkhjf

Eksempel til efterfølgelse

Når det danske herrelandshold i håndbold fejrer triumfer, skyldes det naturligvis først og fremmest en række fremragende spillere, der gennem mange år i det danske talentsystem og i klubberne er blevet udviklet til, hvad de er i dag.

Men en anden og lige så afgørende faktor er " lederskab" hos manden bag holdet, landstræner Ulrik Wilbek. Det er ikke tilfældigt, at han, uanset hvilket hold, der kommer under hans ledelse, skaber vindere. Det skyldes først og fremmest hans personlighed, men også en mangeårig interesse for ledelsesfilosofier og ledelsesteorier.

Det er altså ikke tilfældigheder, der ligger til grund for succeserne, men hårdt arbejde hos alle involverede parter. Lederne foregår spillerne med et godt eksempel og kan derfor stille krav til de "ansatte". For det er i bund og grund, hvad spillerne er som professionelle idrætsudøvere. At spille håndbold er deres arbejde, nøjagtig ligesom tømreren eller kontorassistenten, der hver dag møder på job.

Tænk hvis vi havde en "politisk Wilbek", en politisk leder i Danmark, der kunne begejstre og få befolkningen til at trække på samme læs i en fælles bestræbelse på at bringe Danmark frelst gennem krisen. En politisk leder, der ved sit eget gode eksempel fik borgerne til at give den en ekstra skalle. Tænk hvis en politisk leder kunne samle den danske befolkning om et fælles mål til gavn for alle.

Det vil være synd at påstå, at en sådan leder ligger åbenbar for danskerne. Den almindelige borger nærer ikke ligefrem respekt for de folkevalgte, der vel nærmest er valgt af mangel på bedre end på deres politiske kvaliteter. Det er svært at tage politiske ledere alvorligt, der beder befolkningen om et, men selv gør det modsatte - ingen nævnt, ingen glemt.

Den dygtige leder er ikke kun nødvendig i politik og idræt. Den dygtige leder er nødvendig på enhver arbejdsplads, i skolerne, på byggepladserne og på rådhusene. Gennem mange år foregik der via de ledende pædagogiske kredse en systematisk nedbrydning af respekten for synlig ledelse. Ingen skulle være "mere end andre".

Bøtten er ved at vende, og med de resultater, Ulrik Wilbek præsterer med diverse håndboldhold viser han, at ledelse er det instrument, der bringer os videre til succeser. Både på håndboldbanen, i den politiske verden og ude på arbejdspladserne.

Dermed ikke sagt, at Ulrik Wilbek ville blive en succes som politisk leder. Det er næppe sandsynligt, at hans temperament vil egne sig til "de bonede gulve" på Christiansborg. Der tåler man nemlig ikke folk, der kalder en spade for, hvad den er.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094