23948sdkhjf

Amager-anlæg skal matche fremtiden

Amagerforbrændingen skal geares til klimapolitik anno 2012 – derfor nej til store ovne, mener dagens kronikør
Radikale Venstre ønsker at satse på miljømæssige bæredygtige løsninger. Det gælder også i forhold til affaldshåndtering. Og derfor sagde vi sammen med et flertal i Borgerrepræsentationen "nej" til Amagerforbrændingens ønske om at udvide sin ovnkapacitet med 40 procent.

Skal vi i København leve op til vores klimapolitiske målsætninger er tiden inde til mindre affald og mere genbrug – ikke større ovne og import af affald. Det er også helt i overensstemmelse med de meldinger, der er kommet fra både miljøministeren og klima- og energiministeren. Det er vigtigt at sikre, at et nyt anlæg på Amager vil matche de kommende skærpede krav til den nationale affaldsbehandling. Der er derfor rigtig mange gode grunde til, at vi ikke bare skal nikke ja til Amagerforbrændingens forslag om den største løsning, der vil koste hele fire mia. kr. De store ovne er en løsning, som vil fastlåse affaldsbehandlingen i de næste 30-40 år til at vi udelukkende skal brænde skidtet af.

Fordelene ved et mindre ovnanlæg er rigtig mange. Det vil give et klart incitament til grøn vækst og nye genanvendelsesteknologier som for eksempel Renescience eller biogasanlæg. Det vil nedbringe klimapåvirkningen i kommunen med mange tusinde tons CO2. Og endelig vil det mindske den overkapacitet på afbrænding af affald, der i forvejen er på Sjælland.

Bare at skrue op for blusset er en forældet og en hverken klimamæssig eller økonomisk bæredygtig løsning på nutidens klimaudfordringer.

Det var Teknik- og Miljøudvalgets opfattelse helt tilbage i februar 2011, og det var Borgerrepræsentationens opfattelse for 14 dage siden. Derfor har vi bedt Amagerforbrændingen om at gå hjem og regne på mere tidssvarende løsninger – løsninger hvor der lægges mindre vægt på afbrænding og større vægt på sortering og genanvendelse af affald.

Fremtidens affaldsbehandling skal ikke ske med fortidens metoder.

Vi skal også have en strategi for det organiske affald. Det kan ske af flere veje. En metode der bruges i mange sjællandske kommuner er at indsamle det grønne husholdningsaffald (madrester mv.) og bruge det i biogasanlæg for at producere energi, som for eksempel Solum i Roskilde. Restproduktet føres tilbage til jorden som gødning.

I dag er affald en ressource og ikke kun skidt. Mange år frem i tiden får vi stadig brug for at brænde af, men det bliver i mindre omfang. Vi skal indrette et nyt affaldsanlæg på Amager derefter, og jeg ser frem til at arbejde sammen med Amagerforbrændingen og andre interessenter om en fælles løsning.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11