23948sdkhjf

BoligJobfradraget fusede lidt ud

De Konservative ser gerne ordningen forlænget og øget med tilskud/fradrag på svensk niveau
Skat har i slutningen af sidste måned foretaget en foreløbig opgørelse af indberetningerne på BoligJobfradraget, og det viser, at 153.128 personer har benyttet sig af ordningen sidste år og indberettet fradrag for cirka 1,6 mia. kr.

Skatteværdien af fradraget udgør godt 500 mio. kr., men ifølge Skat er der fortsat mange, der indberetter, da sidste frist for indberetning for 2011 er sat til den 29. februar i år.

- Derfor er det for tidligt at konkludere, hvor stor den endelige interesse for ordningen bliver, siger kontorchef Søren Schou fra Skatteministeriet.

Forventningen i forbindelse med indførelsen af BoligJobplanen var, at det samlede indberettede fradrag for 2011 ville lande på knap 4,4 milliarder kroner, og skatteværdien af dette fradrag ville udgøre knap 1,5 mia. kr. Ordningen er også gældende for hele 2012.

For tidligt ude

Dansk Byggeris erhvervspolitiske chef Torben Liborius mener dog, at det er alt for tidligt at kalde ordningen en "fuser":

- Ordningen er designet til at være flerårig, og derfor er det for tidligt at dømme ordningen ude. Skat har – uvist hvorfor – valgt at offentliggøre foreløbige tal for indberetninger af personer, der har benyttet BoligJob-ordningen. Det er i sig selv besynderligt, da det er en kendt sag, at indberetninger altid sker tæt på den sidste indberetningsdag, som er den 29. februar. Der skal derfor ikke lægges for meget i disse tal, mener Torben Liborius.

Han peger også på, at ordningen blev lanceret, netop som feriekufferterne var pakket, ligesom ordningen af skiftende partier det ene øjeblik var dømt ude, hvorefter den så blev forlænget igen.

Usikkerhed

- Da det så endelig gik stærkt med håndværkere ude hos forbrugerne, så blev der igen skabt usikkerhed om regelsættet for skattefradraget. Mange har således ikke fået fradrag for 2011, fordi de først modtog regningen i 2012. Alt i alt noget værre rod, som vi nu må rette op på ved at holde fokus på at sikre ordningen succes i de 10-11 måneder, som endnu er tilbage, siger Torben Liborius,

Han understreger, at hvis de 4,4 mia. kr., som er afsat til ordningen, ikke bliver udnyttet, vil der være basis for at hæve beløbsgrænsen, som Dansk Byggeri hele tiden har ment er for lav. Der er samtidig ingen grund til ikke at lempe mulighederne for de mange tusinde boligejere, som er kommet i klemme i forhold til at opnå fradrag for 2011.

Svenske tilstande

Tidligere erhvervsminister Brian Mikkelsen fra De Konservative erkender over for Licitationen, at forventningerne til BoligJobordningen var højere, men på den anden side henviser han til, at eksempelvis Håndværksrådet har peget på, at ordningen har flyttet sort arbejde til hvidt og skabt arbejdspladser:

- Det var netop meningen med ordningen. Det bedste eksempel på, at det virker, er Sverige, hvor en lignende ordning har skabt tusinder af nye arbejdspladser, siger Brian Mikkelsen, der dog erkender, at det er svært at sammenligne den svenske ordning med den danske, idet svenskerne kan fratrække et langt større beløb:

- De Konservative vil gerne forbedre ordningen i stedet for, som regeringen vil, afskaffe den. Vi ser gerne så lukrativ en ordning som muligt. Det er jo til fordel for samfundet, hvis der benyttes lovlig arbejdskraft i stedet for sort. Sort arbejde snyder ikke bare statskassen, men også de virksomheder der konkurrerer på lovlige vilkår. Vi ser gerne en ordning på niveau med den svenske. Forskellige svenske undersøgelser viser jo, at det giver overskud i statskassen, slutter Brian Mikkelsen.

Se også dagens leder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109