23948sdkhjf

Valgraket blev til nytårsfuser

Det var så forudsigeligt, at man må undre sig endnu en gang over, at der kan være så langt fra Christiansborgs og de ministerielle bonede gulve og ud til virkelighedens verden. Der er åbenbart så langt at man ikke aner, hvad der foregår på den anden side af muren.

Forudsigeligt er BoligJobfradraget om ikke en fiasko, så en "succes" af et så begrænset omfang, at den ikke er til at få øje på. Det har Licitationen som Byggeriets Dagblad ikke undladt at gøre opmærksom på adskillige gange her på lederplads.

- Et fradrag på en trediedel af lønudgifterne forslår som en skrædder et meget varmt sted i forhold til at bekæmpe sort arbejde, og det er nærmest ubetydeligt, hvad man kan få udført for det fradrag, BoligJobOrdningen arbejder med i forbindelse med for eksempel energirenoveringer.

Det er utroligt, at politikerne ikke i langt højere grad støtter sig til de svenske erfaringer, når man endelig tager sig sammen til at foretage sig noget som helst for at bekæmpe det sorte arbejde. Svenskerne kan påvise, at for hver krone der er givet i tilskud til deres fradrag for tjenesteydelser, har statskassen tjent halvanden krone.

I alle andre sammenhænge vil det være en ganske god forretning, men for politikere og embedsmænd gælder helt andre regler end i den private sektor. Man hørte ligefrem politikere, der indrømmede, at de var bange for, at brugte Danmark samme model som svenskerne, ville det blive alt for stor en succes. De så kun på den ene side af regnestykket og afviste reelt de dynamiske effekter; nøjagtig som når politikerne fra begge sider af det politiske spektrum taler om, at "skattelettelser skal være finansieret krone for krone".

Vi kan i stedet i dag konstatere, at "succesen" som forventet er udeblevet. Forskellen på at få lavet tingene sort i forhold til hvidt med fradrag er simpelthen så lille, at enten gider danskerne ikke besvære sig med bureaukratiet i ordningen, eller også er besparelserne så små, at man hellere fortsætter som man altid har gjort og får lavet det sort, når der er sparet sammen til udgifterne.

Tallene for borgernes brug af BoligJobfradraget viser desværre endnu en gang, at Licitationen i langt højere grad end politikerne har en fornemmelse af den virkelige verden blandt borgerne og i byggesektoren. Det gælder både omkring østarbejdskraftens hærgen og en fradragsordning så ringe, at den fra begyndelsen var dømt til at ende som det modsatte af, hvad den var tiltænkt – fra valgraket til nytårsfuser.

Andre ville måske betegne BoligJobfradraget med det lidt mere mundrette udtryk – "en fis i en hornlygte".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.083