23948sdkhjf

Provinsarkitekt runder et skarpt hjørne

Med en tegnestue, der i år har 20 års jubilæum, og selv fødselar med 50 somre bag sig, tager arkitekt MAA Dorte Sigh fra Skive bestik af den øjeblikkelige situation
- Der er stor forskel på at drive arkitektvirksomhed i provinsen og i de store byer, og der er meget stor forskel på at være et stort - måske internationalt arkitektfirma, og på at være et mindre firma i provinsen, indleder Dorte Sigh, da hun efter lidt overtalelse på grund af sin jyske beskedenhed, begynder at fortælle lidt.

Dorte Sigh, der fylder 50 år i dag, blev uddannet arkitekt MAA fra arkitektskolen i Aarhus i 1992, og efter nogle ophold hos blandt andre Schmidt, Hammer & Lassen i Aarhus og det daværende Arkitektgruppen, kom hun til en mindre tegnestue i det midt-vestjyske, og efter nogle år her skiftede hun til Ramvad & Thomsen i Skive, som hun i 2008 sammen med arkitekt MAA Marcus Meissner overtog og omdannede til Meissner + Sigh.

Firmaet har siden udviklet sig, og har koncentreret sig om tegning af institutioner, helhedsplaner, boligrenovering, beskæftiget sig med social- og sundhedsområdet som plejecentre, om- og tilbygninger i forbindelse med ungdomsuddannelser, børnehaver, daginstitutioner med videre.

Svære tider

Firmaet har stået bag Skive Kulturcenter, Handelsskolen i Skive med 15 nye klasserum og en større tilbygning til Skive Gymnasium,

- Tiderne er svære for de mindre arkitektvirksomheder i yderområderne. De store byggerier ligger i de store byer, og da der også her er voldsom kamp om arbejdet, kommer de store arkitektvirksomheder og rådgivere også ud i provinsen. Da der samtidig er nogle skrappe krav til prækvalifikationer, sætter det de mindre arkitektvirksomheder under et hårdt pres, fordi de hele tiden skal have præcis de referencer på den type byggeri, det drejer sig om, siger hun og understreger, at det ikke skal lyde som en klagesang, men at man godt kunne ønske sig et prækvalifikationssystem, der i højere grad gav de mindre virksomheder en chance for at være med i processen.

- Det er som om, at det nuværende prækvalifikationssystem gør det odiøst at pege på lokale virksomheder, det være sig arkitekter og entreprenører. Naturligvis skal konkurrencen sikres, men det burde kunne kombineres. Som mindre arkitektfirma, lokal bygherre eller rådgiver kan man meget hurtigt komme på kanten af det tilladte, hvis man entrerer med eller “handler" lokalt. For at at få en reel chance på større projekter, er man som mindre virksomhed nødt til at koble sig på større samarbejdspartnere blandt rådgiverne, som så faktisk risikerer at blive kasseret netop, fordi de entrerer med mindre virksomheder som samarbejdspartnere. Det er en “catch-22", erklærer Dorte Sigh.

- Desuden er der også en tendens til, at kommunerne selv tager opgaverne med at tegne projekterne i stedet for at lægge dem ud til tegnestuerne. Det er en konkurrence, som er noget unfair og meget svær at hamle op med, siger hun.

Firmaet der tæller fem-syv medarbejdere, har taget konsekvensen af den “big -and-beautiful"-politik, man mener der føres i Danske Ark, og som ifølge de mindre virksomheder forstærkes af indmeldelsen i DI.

Derfor har Meissner + Sigh også meldt sig ud af Danske Ark og er dermed på linie med en række andre mindre udmeldte arkitektfirmaer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126