Hver tredje malerlærling mangler praktikplads
Store forskelle i andelen af byggefagslærlinge uden læreplads
Det viser en opgørelse udarbejdet på baggrund af de seneste praktikpladstal fra Børne- og Undervisningsministeriet.
Derimod er der garanti for praktikplads, hvis man vælger at uddanne sig til teknisk isolatør, og chancerne for praktikplads er også fornuftige inden for struktøruddannelsen.
Køen vokser
I alt er 586 malerlærlinge i øjeblikket uden en praktikplads. Det svarer til 32 procent af samtlige malerlærlinge, der i øjeblikket er i gang med uddannelsen. Af de 586 lærlinge er godt 400 i skolepraktik med mulighed for at gøre uddannelsen færdig.
For snedkeruddannelsen er situationen endnu værre, idet 191 unge mangler praktikplads. Det er knap 39 procent af alle, der er i gang med snedkeruddannelsen.
Bedst ser det som nævnt ud for unge, der vil være struktører. Her er 52 ifølge ministeriets praktikpladsstatistik uden læreplads. Det svarer til godt syv procent af de igangværende på uddannelsen. For vvs-uddannelsen og elektrikeruddannelsen er det 9,4 procent henholdsvis 10,6 procent af alle lærlinge, der står i praktikpladskøen.
Uden for kategori er uddannelsen som teknisk isolatør. Her har alle 53 igangværende lærlinge en læreplads.
- Vi oplever, at virksomhederne kan se nødvendigheden i at have veluddannet arbejdskraft og derfor gerne både deltager i uddannelsen og siden efterspørger de faglærte, siger Peter Pedersen, medlem af isolatørfagets faglige udvalg.
Flere søger plads
Byggefagenes største uddannelse er tømrerfaget, hvor 855 unge er uden praktikplads. Det svarer til godt 16 procent af alle tømrerlærlinge, mens det for murerlærlinge er 285 eller 18 procent, der mangler praktikplads
Generelt er antallet af praktikpladssøgende inden for byggefagene inklusive elektrikere vokset fra 2.197 i maj i fjor til 2.538 i år. Det er en stigning på godt 15 procent.
Total inden for alle erhvervsuddannelser er knap 10.000 uden praktikplads. Det er en stigning på otte procent siden samme tidspunkt sidste år.