23948sdkhjf

Byggefag ønsker aftale mod dumping

Med happening foreslår Byggefagenes Samvirke tre initiativer i overenskomsten til bekæmpelse af social dumping
Byggefagenes Samvirke har her til morgen budt på morgenkaffe på Rådhuspladsen i København, hvorfra turen gik ned ad Vester Voldgade til Dansk Arbejdsgiverforenings hovedkvarter.

Formålet er at give arbejdsgiverne "et godt tilbud" – en overenskomst, der med formanden for Byggefagenes Samvirke Anders Olesens ord "ikke koster dem en bøjet femøre":

- Kom ned på gaden, tag en fyldepen med – og skriv under på en aftale, så vi kan komme videre. Med et pennestrøg kan arbejdsgiverne få ryddet en sten af vejen og komme videre med forhandlingerne om en overenskomst – en sten, som oven i købet ikke kommer til at koste dem en bøjet femøre. Det skulle da ligne arbejdsgiverne dårligt at sige nej til et gratis tilbud, siger Anders Olesen.

Et værn mod dumping

"Det gode tilbud" er ifølge Anders Olesen et "værn mod løndumping", "overenskomst til alle" og "kædeansvar".

- Det handler om at bevare den danske model og udvikle vores overenskomstsystem. Derfor skal vi lave aftaler, som udelukker social dumping. Det er til gavn for alle parter, også arbejdsgiverne. Mange af de små og mellemstore byggevirksomheder har i dag problemer med at vinde udbud, fordi de hele tiden underbydes af virksomheder, der ikke overholder overenskomsten. Derfor skal vi blandt andet have en aftale om, at den, der har hovedopgaven, er forpligtet til at sikre, at der i alle led arbejdes efter aftaler, som lever op til overenskomstens bestemmelser, siger Anders Olesen.

Bunden skal hæves

Anders Olesen erkender, at garantilønnen i overenskomsterne er meget lavere end den reelle timeløn på byggeområdet, og at bunden derfor skal hæves, så man ikke kan nøjes med at afregne til den absolut laveste sats.

- I mange tilfælde modregnes endda diæter og logi, så der foregår i øjeblikket social dumping, mener Anders Olesen.

Han tror, at når der ikke indgås en aftale om sikring mod social dumping, skyldes det, at "DI bestemmer i Dansk Arbejdsgiverforening:

- DI (Dansk Industri, red.) har klart flertal i Dansk Arbejdsgiverforening, og de har sat sig på at godkende forhandlingsresultater. Der tror jeg, at da DI styrer DA, bestemmer det, hvad Dansk Byggeri må mene. Jeg synes ikke, at der er noget at være bange for, og derfor er vi kommet med forslag om at løse problemet med social dumping, slutter Anders Olesen.

Ingen kommentar

Licitationen - Byggeriets Dagblad har bedt Dansk Byggeri om en kommentar til interviewet med Anders Olesen, men arbejdsgiverorganisationen meddeler, at man har "ingen kommentar", og at "det har vi som udgangspunkt ikke til hverken igangværende overenskomstforhandlinger eller Byggefagenes Samvirke".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109