Kritik af særlige DK-krav
Byggemateriale-branche kritiserer myndigheder for at være en EU-duks, der lægger hindringer i vejen for fri konkurrence
- Det er fint nok at have den gule førertrøje på, men ikke, hvis man deltager i et andet løb end de andre, siger Elly Kjems Hove, der er direktør i DI Byggematerialer, der repræsenterer danske byggevareproducenter og -forhandlere.
Kritikken kommer efter, at Energistyrelsen i Licitationen Byggeriets Dagblad har givet udtryk for, at danske byggevarer er for dyre i forhold til vores nabolande, og at det blandt andet skyldes, at der er for lidt konkurrence i Danmark.
- Det virker som om, at konkurrencen på det danske marked inden for byggevarer ikke er optimal, og at det kan skyldes, at der er for lidt konkurrence blandt andet fra udlandet, sagde Lars Korsholm, der er chefkonsulent i Energistyrelsen til Licitationen.
Flere spillere
For at gøre noget ved det problem, har Energistyrelsen lanceret en ny hjemmeside, som vil give udenlandske virksomheder adgang til information om danske regler for byggevarer de såkaldte produktkontaktpunkter. Den skal medføre flere spillere og derved øget konkurrence på det danske marked.
Dette kommer som et krav til alle EU-lande fra 1. juli 2013, men Danmark er det første land og indtil videre eneste land i EU, der har lanceret det.
Og det er ifølge Elly Kjems Hove fra DI Byggematerialer et kendt adfærdsmønster fra de danske myndigheder, at de adskillige gange indfører en stram særlovgivning på det danske marked, som medfører, at danske producenter og forhandlere har særlige og omkostningstunge pligter i forhold til restem af EU.
Hun nævner blandt andet VA-godkendelse til vvs-produkter og komponentkrav i bygningsreglementet, der betyder, at visse produkter som isolering og vinduer skal leve op til særlige danske krav, hvis de skal bruges i bygninger, der hører under BR10.
- Mange af disse godkendelser er der jo en mening bag, og det kan også være en god mening, men det nytter bare ikke, at de danske myndigheder altid skal gå forrest og stille særlige skrappe krav til os i Danmark. Det stiller os i en dårlig position i forhold til vores udenlandske konkurrenter. Og samtidig kritiserer myndighederne os så også for ikke at være konkurrencedygtige nok, siger Elly Kjems Hove.
Hun opfordrer nu myndighederne til at sætte handling bag deres ord om fri konkurrence og i stedet for at indføre nationale særregler kæmpe for, at de også er indført i EU, når de i indføres herhjemme.
Nødvendigt
Kontorchef i Energistyrelsen, Dorte Nøhr Andersen, har svaret på kritikken i en mail til Licitationen:
- Reguleringen af byggevarer skal sikre de bedst mulige forhold for konkurrence, og derfor støtter vi naturligvis også, at reguleringen baserer sig på europæiske regler, og at der skal være færrest mulige nationale særordninger. Danmark er rent faktisk et af de europæiske lande, som er længst fremme i forhold til at få implementeret de europæiske standarder. Der er dog områder, hvor den europæiske standardisering ikke er kommet så langt, og hvor det fortsat er nødvendigt at have særlig dansk lovgivning. Det gælder for eksempel ordningen med VA-godkendelser af byggevarer, der er i kontakt med drikkevand. På dette område er der endnu ikke europæisk lovgivning, der sikrer, at byggevarer i kontakt med drikkevand ikke afgiver farlige stoffer. Så lang tid det ikke er tilfældet, opretholdes den danske godkendelsesordning af hensyn til borgernes sundhed.