Dansk El-Forbund uddeler tørre tæsk på sin kongres
Der var hårde verbale tæsk til både arbejdsgiverne i Tekniq og til regeringen i formandsberetningen på Dansk El-Forbunds kongres
Modstanderne - repræsenteret ved arbejdsgiverne i Tekniq - blev beskyldt for nogle meget udanske tanker". Forbundsformanden henviste til, at Tekniqs formand Søren Skræddergaard på organisationens generalforsamling i foråret luftede ideer om, at virksomheder fremover skulle kunne være medlem af Tekniq uden at være dækket af overenskomsten.
- En sådan ordning ville være del af en såkaldt modernisering. I Tekniq taler de nemlig om fleksibilitet og modernisering som nogle rimelige forventninger at have til os fagforbund. Modernisering betyder i Tekniqs ordbog, at man ser bort fra, at overenskomsten er bindende for alle. Det skal være muligt at tilpasse overenskomstens krav til individuelle forhold, så der kan være virksomheder, der ikke lige har mulighed for at leve op til overenskomstens krav. Men, kære Tekniq: Hvorfor skulle vi dog ofre tid og energi på at sidde og forhandle overenskomst med jer, hvis I mener, at I alligevel kan sige til nogle af jeres medlemsvirksomheder, at de ikke behøver en overenskomst og at de kan løndumpe lidt hist og fyre lidt pist, sagde Jørgen Juul Rasmussen.
Om at være fleksibel
Han nævnte i samme forbindelse, at han af Tekniqs adm. direktør Niels Jørgen Hansen i forbindelse med overenskomstforhandlingerne blev beskyldt for at være ufleksibel.
- Det pudsige ved Tekniqs brug af ordet fleksibel er nemlig, at den dækker over en fleksibilitet. der er 100 procent i arbejdsgivernes favør. Det er de ansatte, der skal være fleksible. Så til Tekniqs ønsker om såkaldt fleksibilitet fra vores side sagde vi selvfølgelig nej, så jeg er faktisk stolt af at blive kaldt ufleksibel, sagde Jørgen Juul Rasmussen.
Han slog overfor kongressen fast, at Dansk El-Forbund vil fortsætte med at være rigtig ufleksible og rigtig umoderne".
Hård kritik af S
Forbundsformanden var samtidig stærkt kritisk overfor Socialdemokratiet, som han beskyldte for i regeringen at have lyttet mere til EU-kommissi0nen og Vækstforum end til fagbevægelsen.
Han var alt andet end enig med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i, at regeringen har styret Danmark sikkert gennem krisen.
- Jeg tror ikke, der er mange af de mere end 40.000 danskere, der har mistet deres dagpenge, siden dagpengereformen begyndte at virke, som synes, regeringen har styret Danmark sikkert gennem krisen, sagde Jørgen Juul Rasmussen, der også entydigt gav regeringen ansvaret for at trepartsforhandlingerne brød sammen inden de var kommet i gang.
Han var ligeledes særdeles hård i kritikken af regeringen og i særdeleshed erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) og hans stærkt liberalistisk inspirerede optræden" i forbindelse med den ny autorisationslov, der blev gennemført trods heftig kritik fra en enig installationsbranche.
Kongressen skal i øvrigt senere tage stilling til, om Dansk El-Forbund fortsat skal give økonomisk støtte til Socialdemokraterne. Et flertal i hovedbestyrelsen med formanden i spidsen indstiller, at støtten stoppes.