Danskere kan lære af USA-sygehus
Dansk forsker hos DTU Byg vurderer, at meget fungerer effektivt, både teknisk og motivationsmæssigt, i den måde San Francisco-sygehus bygges på
Det hedder UCSF Medical Center og kommer til fylde mere end 81.000 kvm.
Lektor Jan Karlshøj, DTU Byg, har besøgt byggepladsen og han er imponeret.
- Ved hjælp af 3D-teknologi samt aftale- og samarbejdsformer baseret på den såkaldte integrated projectdelivery, har man opnået, at alle (involverede, red.) arbejder for at nå det samme mål. En kontrakt, hvor bygherre, leverandør, entreprenør og rådgivere har gensidig interesse i projektet, kan vi lære meget af i Danmark, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
UCSF-sygehuset bliver - hvis fremskrivningerne holder - afleveret før tid til en pris, der ligger 570 mio. kroner under den pris, entreprenøren DPR Construction oprindeligt mente, han kunne udføre det for.
Burde imponere
Det er tal, der ifølge Jan Karlshøj burde imponere de danske regioner, der nu for alvor står på tærsklen til at kaste sig over de ambitiøse danske sygehusbyggerier.
- Vi er alle lidt egoistiske og hvis der er flere parter med, bliver der en tendens til at tænke på egen fordel, frem for at tilgodese projektet 100 procent. Det har amerikanerne undgået ved dette projekt, mener Jan Karlshøj, der fortsætter:
- Der var en stor holdånd på byggepladsen. Både arkitekt, entreprenør og ingeniører sad på store kontorer på pladsen og flyttede effektivt projekteringsbeskrivelser til noget udførelsesvenligt. Og komponenterne var samlet, da de ankom. Og der var ikke store lagre med materialer på pladsen. Tingene ankom, når de havde brug for dem. Større elementer havde allerede hjul på ved ankomsten og kunne trilles direkte til det sted, hvor de skulle løftes. Og der var ikke noget med - som man ser på danske byggepladser - at elektrikerbakken bliver sat op for fjerde gang. Der var ikke spildtid, observerede Jan Karlshøj.
På den amerikanske byggeplads betød den øgede effektivisering, at der derfor var mere tid til at tage sig af mandskabspleje for byggelederen.
Overflødigt
I et jordskælvsområde som San Francisco er det endda nødvendigt at sikre systemerne endnu mere, med skråstivere og så videre, beretter DTU-lektoren videre, men også den udfordring tog entreprenøren på sig uden forsinkelser af betydning.
I forhold til, hvad vi kan lære i Danmark, handler det om at få yderligere gang i samarbejdet mellem alle parter, også på det besluttende niveua, mener Jan Karlshøj.
- Det er ikke nødvendigt at opfinde operationsstuerne og sengeafsnittene én gang til. Mit indtryk er, at det er ikke specielt koordineret, det der foregår mellem regionerne, siger han og advarer mod for mange hovsa-løsninger i de store sygehusbyggerier.
- Ellers risikerer man at få oplevelsen af at overtage noget brugt og lidt slidt, selv om det er nyt. Og for rådgiverne giver fokus på 3D-projektering og de nye samarbejdsformer samt lean-filosofi stor mening, så der bliver betydelig mindre opfølgning på byggepladsen senere.
- I mange lande foregår der alt for lidt produktivt på byggepladserne. Og det er ikke fordi folk er dovne. Men USA-eksemplet viser, at man kan planlægge sig ud af langt mere, siger han.