23948sdkhjf

Råstofbranchen vandt sjæle på åben grusgrav

Åbent hus med Råstofdagen overbeviste flere skeptikere om det vigtige i råstofproduktion
Råstofbranchen er udsat for mange fordomme, og der er megen lokal modstand mod råstofudvinding.

Det har fået branchen til at gøre mere for at udbrede budskabet om råstoffernes nødvendighed. Og den mission lykkedes i hvert fald i et vist omfang i lørdags, hvor branchen havde inviteret til åben grusgrav – Råstofdagen 2012 - seks forskellige steder i landet.

Små 1.400 gæster tog imod invitationen og arrangementet fik overbevist en del skeptikere om det fornuftige i råstofindvinding.

- Vi befinder os i en branche, der oplever megen modstand lokalt i Danmark, hvilket er ekstra tydeligt nu i forbindelse med den aktuelle råstofplan 2012 fra de forskellige regioner. Meget af kritikken er useriøs og bygger på uvidenhed, og derfor vil vi gerne have flere til at forstå, hvad vi laver. Og det lykkedes i høj grad i lørdags overfor de skeptikere, der mødte op, siger formand for brancheorganisationen Danske Råstoffer, Kim Fynbo Nielsen, der til daglig er regionsdirektør i NCC Roads A/S.

Over hele landet

De knap 1.400 nysgerrige fordelte sig i hele landet. De seks muligheder - Kroghs i Fjerritslev, Dansand i Addit ved Brædstrup, Bedsted Lø Grusværker, NCC Selleberg, Stenstrup, Roskilde Sten & Grus samt NCC Avedøre.

Topscoreren var Bedsted Lø Grusværker i Rødekro i Sønderjylland med omkring 600 gæster. Hos NCC på Avedøre i København kom der 120.

Ifølge Kim Fynbo Nielsen er antallet tilfredsstillende, da ambitionen var omkring 100 gæster i snit.

De besøgende både voksne og børn fik en helt anderledes lørdagsoplevelse på trods af hård blæst og regn.

Der var mulighed for at se, røre og lege med råstoffer som sand og sten - og ikke mindst se produktionen af råstofferne.

De seks steder dækker branchen bredt – det er producenter, der kan præsentere produktion af råstoffer fra fabrikker, grusgrave og på skibe.

Blev klogere

Og mange blev klogere.

- Når borgere hører ordet grusgrav tænker de ofte maskiner, støj og ødelæggelse, hvilket er meget unuanceret. Når producenterne får en råstoftilladelse, så forpligter de sig også til at passe på naturen, og der skal udarbejdes en efterbehandlingsplan. Derfor kan man ofte opleve, at der bliver en mere spændende natur, efter der har været grusgrav, siger Kim Fynbo Nielsen.

Et eksempel på det er Hedeland i Roskilde, som efter at havde været grusgrav i mange år, nu er blevet forvandlet til et meget besøgt rekreativt naturområde. Men genopretning og alles behov for danske råstoffer lige fra havefliser til motorveje som gode argumenter, var der gæster, der for første gang i lørdags indså nødvendigheden af at indvinde råstoffer i Danmark.

Så Kim Fynbo Nielsen er meget positiv efter premieren på arrangementet, der gentages igen om to år. Danske Råstoffer vil samtidig supplere med oplysninger om branchen med en ny bog – Råstofbogen -om emnet.

Et minus

Det eneste minus ved dagen var, at de kommunalt ansatte, der arbejder med dette emne i dagligdagen udeblev flere steder, selv om kommunerne var blevet særligt inviteret.

- Det kunne have været rigtig godt, hvis også embedsmændene, der arbejder med denne problematik og ofte møder lokal modstand fra borgerne, får en bedre viden om råstofproduktion, siger formanden.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.123