Innovation fremmer business
Det betyder ifølge konsulenthusets rapport, at danske virksomheder har svært ved at sælge danske energiprodukter i udlandet, og dermed bliver byggeriet i Danmark dyrere.
Man fristes næsten til at sige; ja det er da klart, at det bliver lidt dyrere, når man udvikler nye produkter. Det behøver man ikke en stor undersøgelse for at kunne konkludere. Innovation koster penge, og hvis vi bare fulgte det gennemsnitlige niveau for renoveringstiltag, ville vi ramme lige præcis den store internationale konkurrence, der er på området, når vi taler om eksportmarkedet for energivenlige produkter og løsninger.
Det, der faktisk sker, er jo, at vi udvikler nicheprodukter og løsninger, som er unikke i forhold til det resterende marked. At tolke kravene i den danske lovgivning, så de er strammere, presser nemlig virksomhederne til at udvikle nye og ekstremt energivenlige løsninger. Det kan godt være at markedet ikke er der lige nu, set med internationale briller, men man er nødt til at tro på sagen, nemlig at markedet vil udvikle sig i den rigtige retning.
Der var heller ikke ret mange der troede på, at vindmølleindustrien skulle komme til at betyde så meget, som tilfældet er. I dag er det en kæmpeindustri, men vindmøllerne var heller ikke billige fra starten.
Vi skal i Danmark passe på, at vi ikke altid kommer til at gå efter den laveste fællesnævner. Det er altid dyrt at gå forrest, når det gælder udvikling. Der er desuden en del lærepenge, der skal betales i innovationsøjemed. Men investeringerne skal nok komme hjem igen - og i mange tilfælde vil det ske med en mangefold forrentning, netop fordi man har satset på en niche, som ikke ret mange andre dyrker. Èn ting kan vi dog være nogenlunde sikre på, nemlig at energien som råvare kun vil stige i de kommende mange år. Derfor er der rigtig god grund til at udvikle og innovere - og betale en del af prisen nu, enten man er virksomhed, eller forbruger.