Der er brug for både opmåling og jura
Det gamle østeuropa har brug for den rådgivning, som danske landinspektører kan give
Det er nogle af de ord, landinspektøruddannelsen sætter på sig selv, når de skal markedsføre den lille uddannelse, som man kan tage i Aalborg og Ballerup.
Og der er behov for at gøre opmærksom på sig selv.
Ganske vist er der omkring 1.000 erhvervsaktive i faget, men mange af dem er på vej på pension. Og med i år kun 40 indskrevne på første semester er der noget at arbejde med.
Bekymrende få
Lektor Karsten Jensen er underviser på uddannelsen og desuden formand for studienævnet. Han er ikke voldsomt bekymret, selv om han gerne så flere interesserede:
- Der er ikke tradition for mange landinspektørstuderende. Når det går højt har tallet været oppe på 50. Og vi har været nede på under 20.
Han erkender dog over for Licitationen - Byggeriets Dagblad, at det er bekymrende, hvis man kommer længere ned.
- Derfor har vi i år lavet en del markedsføringkampagner og branding-undersøgelser, der gerne skulle give ideer til markedsføring fremover. Og optaget i år er da også bedre end sidste år, da vi modtog 24 på første semester. Når jeg kigger tilbage og jeg har været med siden 1988 kan jeg ikke se en entydig forklaring på den lave interesse, for vi har en teknisk-naturvidenskabelige uddannelse, der også rummer jura, der vedrører det åbne land. Det er en brugbar hybrid, siger Karsten Jensen, som understreger fordelene ved overbygningerne som jura og byplanlægning. Noget, som den to-årige uddannelse til kort- og landmålingstekniker ikke indeholder.
- Det betyder, at vi kan arbejde med på by- og miljødesign på en helt anden måde, siger Karsten Jensen.
Revideringer
Den nyeste gps- og kortlægningsteknologi, der i høj grad baserer sig på luftfotos, har skabt flere revideringer på landinspektøruddannelsen.
- Verden ændrer sig markant, og har gjort det meget de sidste 20 år. Vi har kunnet automatisere mange processer. Det betyder nok, at mange små firmaer forsvinder, siger han.
- Firmaerne bliver større og større og har flere faggrupper ansat, for eksempel inden for ejendomsøkonomi og planlægning. Så branchen forandrer sig, men der er stadig nogle der skal kunne gennemskue lovgivningen vedrørende fast ejendomsomsætning- og benyttelse. Vi har et kernesemester om ejendomsomsætning. Og et andet om det åbne lands planlægning og forvaltning. Ejer man et stykke jord giver det jo ikke nødvendigvis lov til at bygge hvad som helst, siger Karsten Jensen til Licitationen.
Rådgivere i østeuropa
- Ejendomsretten bliver nok ikke afskaffet lige med det samme. Og det har givet gode muligheder for, at kandidaterne kan arbejde som rådgivere i Østeuropa, fortæller Karsten Jensen.
- Måske fordi vi er gode til at digitalisere matrikelkort og så videre. Når de gamle ejendomssystemer, der var nationaliserede, i dag i Østeuropa er i laser, er de meget interesserede i at snakke med os om, hvordan de selv kan springe nogle af de trin over, som Danmark har været igennem. I Tjekkiet har man forsøgt at give landet tilbage til de oprindelige ejere, og brugt mange penge på det. De er i en anden fase end os, især teknologisk og digitalt, men de skal nok nå det, siger han.
Uddannelsen i Aalborg er også ved at åbne op for udenlandske studerende, der efter endt bachelor for eksempel kan bruge sjette semester - aktuelt med besøg af kandidater fra Tjekkiet - i Aalborg.
Karsten Jensen er optimist med hensyn til fremtidens kandidater.
- Når der kommer gang i byggeriet, har du også brug for landinspektører. Når du bygger en vej, så laver du typisk omfordeling af jorden, og der kan kandidaterne bruges. Nu underviser jeg selv i nogle af ingeniøruddannelserne, og de har andre fag at fordybe sig i end gps- og landmåling og her går landinspektøruddannelsen også flere spadestik dybere, siger han.
Passe på kulturarv
Men at landinspektøruddannelsen kan være truet fra andre sider, vidner et projekt fra UCN Technology & Business (tidligere Nordjyllands Erhvervsakademi) om. Her har 83 konstruktørstuderende registreret og opmålt en række af landets fredede bygningsskatte.
De har tidligere som del af faget tegneteknik gennemført registreringer og opmålinger af gamle jyske kirker, og nu er turen kommet til at rulle målebåndene ud omkring en stribe historiske bygningsværker i Aalborg, og stå for opmåling af den gamle herregård Hessel.
Der er mange huller, når det gælder registrering og opmåling af landets gamle bygningsskat, og de konstruktørstuderende gennemfører et væsentligt kulturarvs-arbejde:
Landets kulturarv registreres professionelt samtidig med at vordende konstruktører får mulighed for at gennemføre et projekt med rod i virkeligheden.
De studerende lærer at tilrettelægge, lede, udføre og anvende opmåling og registrering til brug ved bygge- og anlægsopgaver, samtidig med at de gennem arbejdet får en stribe værktøjer til at kvalitetsvurdere opmålings- og afsætningsopgaver - samt løse matrikulære og andre ejendomsretlige opgaver.