Byggeriets aftaler skal revideres
På baggrund af DIs forslag til ændring af AB92 foreslår Bygherreforeningen, at man kigger hele aftalegrundlaget i bygge- og anlægsbranchen igennem
For rollerne og samspillet i branchen har igennem de seneste 20-25 år undergået så væsentlige forandringer, at det er nødvendigt med en bredere debat om branchens aftalegrundlag.
Det mener Bygherreforeningen, efter DI i tirsdags åbnede op for en modernisering af AB92. Men det er ligeledes nødvendigt at se på en revision af ABT93, der er bestemmelserne vedrørende totalentrepriser, og ABR89, som omfatter rådgivningen.
Det fremgår af et brev, som Bygherreforeningen sendte til byggeriets organisationer i går.
- Fra bygherrens synspunkt falder det ned mellem to stole, når der for eksempel er fejl i byggeriet. For de projekterende vil sige, at det har de projekteret på, og de udførende, at det har de ikke fået at vide. Og så står vi som bygherrer ofte med problemet, siger direktør Henrik L. Bang fra Bygherreforeningen.
Tager ikke højde for OPP
Han mener heller ikke, at de nuværende bestemmelser tager højde for, at de enkelte fagentreprenører i langt højere grad er inde over opgaverne end de var tidligere, hvor der ifølge Henrik L. Bang blev projekteret til bunds.
Samtidig efterlyser Bygherreforeningen nye aftaleinstrumenter, som særligt er rettet mod systemleverancer samt OPP- og Esco-projekter.
- Det gamle AB92 er ikke lavet til at tænke på driften som i et OPP-projekt, siger Henrik L. Bang.
Generelt er Bygherreforeningen positive over for DIs ændringsforlag af AB92, som Henrik L. Bang dog primært mener er en ajourføring.
Han roser dog blandt andet tankerne om en før-afleveringsgennemgang.
- Det er rigtig godt, for der er for mange fejl og mangler i byggeriet, og det stiller dig som bygherre dårligt i forhold til dine brugere. Så der er brug for en bedre gennemgang, siger Henrik L. Bang.
Bygherreforeningen har allerede nedsat en arbejdsgruppe, som skal undersøge de mulige elementer i et kommende revisionsarbejde af aftalegrundlaget.