23948sdkhjf

Danske byggelønninger kan ikke følge naboerne

Svag dansk lønudvikling i byggeriet forbedrer konkurrenceevnen i forhold til de nærmeste naboer
Mens de danske bygge- og anlægsarbejdere fortsat har så beskedne lønstigninger, at de ikke kan følge med priserne, så har kollegerne i de nærmeste nabolande anderledes pæne lønstigninger. I både Sverige, Norge, Tyskland og Polen oplever bygningsarbejderne lønstigninger, der er mere end dobbelt så store som de danske. Dermed forbedrer den danske byggebranche sin konkurrenceevne i forhold til de nærmeste naboer.

Mens den samlede lønudvikling i bygge- og anlægsvirksomhederne i Danmark det seneste år har været på 0,9 procent, så er den i Sverige på 2,2 procent og i Tyskland på 2,4 procent. I Norge og Finland er lønudviklingen i bygge og anlæg begge steder over tre procent det seneste år, mens den i Polen er 2,8 procent.

Tallene fremgår af Dansk Arbejdsgiverforenings internationale lønstatistik for første kvartal 2012.

- Tallene understreger, at det danske marked er hårdt presset, og at det går bedre i vores nabolande. Det går væsentligt bedre i Sverige, som er ude af krisen, Norge er med sin olieøkonomi noget særligt, og det går også fremad i Tyskland, mens man med hensyn til Polen skal tænke på, at deres lønstigninger sker fra et væsentligt lavere niveau, siger Finn Bo Frandsen, seniorøkonom i Dansk Byggeri.

- Alt andet lige må det betyde, at den danske konkurrenceevne forbedres, når den danske lønudvikling ligger under de lande, vi primært konkurrerer med. Den beskedne danske lønudvikling er udtryk for, at der er hård konkurrence på det danske marked. Der er et stort udbud i forhold til efterspørgslen, siger Finn Bo Frandsen.

Snart tre års reallønsfald

Hos byggeriets lønmodtagere i BAT-kartellet er der ingen overraskelse over, at den danske lønudvikling halter efter nabolandene.

- De danske bygningsarbejdere har haft negativ reallønsudvikling uafbrudt i snart tre år. Alene det seneste år er reallønnen faldet 1,4 procent, hvorved købekraften fortsat udhules, siger Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-kartellet.

- Der er intet nyt i, at byggeriets lønninger er afhængige af konjunkturerne, og det er præcis, hvad den faldende realløn er udtryk for. Der er på den ene side afmatning på markedet og på den anden både mange ledige og pres fra udenlandsk arbejdskraft. På den anden side af Øresund oplever de svenske bygningsarbejdere, at der atter er gang i hjulene, at inflationen er lav og at de får positiv reallønsudvikling, siger Gunde Odgaard.

Af landene, Danmark normalt sammenligner sig med, er det kun Storbritannien, der har en lavere lønudvikling inden for bygge og anlæg end Danmark.

Det er ikke kun dansk byggeri, der har lavere lønstigninger end udlandet. Også fremstillingserhvervene og handelssektoren i Danmark har markant lavere lønstigningstakt end udlandet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094