23948sdkhjf

Byggeriet oplever færre røde tal

Der er lidt færre underskudsvirksomheder i byggebranchen, viser en ny undersøgelse fra FSR
Et større fokus på indtjening frem for volumen og mange offentlige ressourcer i særligt infrastruktur er nogle af de forklaringer, som Kenneth Hofman, partner og leder af Kpmg’s branchegruppe Ejendom og Entreprise, har på, at der er lidt færre underskudsforretninger i bygge- og anlægsbranchen.

En ny undersøgelse fra FSR - Danske Revisorer, som er foretaget i samarbejde med Experian, viser, at 34,3 procent af de undersøgte bygge- og anlægsvirksomheder i deres seneste årsregnskab har haft underskud. I 2011 og 2012 lå andelen af firmaer på et væsentligt højere niveau, nemlig på henholdsvis 46,1 og 46,3 procent, mens andelen i 2013 var faldet til 37 procent. I alt 15.361 selskaber i bygge- og anlægsbranchen er med i undersøgelsen fra januar 2014.

FSR og Experian har i alt undersøgt over 190.000 selskaber på tværs af brancher, og her spænder underskudsandelen fra 34 til 46,2 procent med et gennemsnit på 35,1 procent.

Kenneth Hofman peger desuden som en tredje forklaring på, at det begynder at gå lidt bedre for byggevirksomhederne - nemlig en begyndende bedring i det private boligmarked, som betyder, at flere private sætter gang i renoveringsprojekter.

Stadig højt niveau

Ifølge cheføkonom i Håndværksrådet Jacob Thiel stemmer undersøgelsen overens med den trend, som de små og mellemstore virksomheder oplever.

- Det er glædeligt, når antallet af virksomheder med underskud går ned, men man skal stadig holde sig for øje, at niveauet stadig er højt. At hver tredje virksomhed har underskud er mange, siger han.

Undersøgelsen stemmer også overens med den nedadgående tendens, som Dansk Byggeri og Deloittes seneste regnskabsanalyse viser.

- Vi kan godt genkende trenden. Det går lidt bedre med resultaterne i årsregnskaber. Billedet for et par år tilbage var sort på sort, og nu er det lidt mere blandet, siger cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg og fortsætter:

- Men det er en udvikling, som er kommet frem på den hårde måde. Bygge- og anlægsbranchen har været hårdt ramt af krisen, og det har resulteret i mange konkurser, og at mange virksomheder har måttet tilpasse sig. De virksomheder, som er tilbage, er mere levedygtige.

Bo Sandberg påpeger dog, at man skal huske på, at et underskud i en virksomhed ikke nødvendigvis er en negativ ting.

- Der kan også være gode forklaringer på, at en virksomhed har underskud. Det kan være udtryk for, at en virksomhed investerer, siger han.

Ifølge Bo Sandberg kan underskudsandelen nå ned på et niveau på omkring 20 procent:

- Selv under buldrende opsving kommer vi nok næppe langt under 20 procent, fordi der også kan være helt naturlige årsager.

Flere fra udlandet

Ifølge Kenneth Hofman har krisen resulteret i et øget fokus på at tjene penge på de opgaver, man tager, og det viser sig i færre årsregnskaber med underskud.

- På indtægtssiden er der blevet meget mere fokus på indtjening frem for volumen. Man er blevet mere fornuftig i forhold til, hvilke sager man tager ind, siger han.

Det øgede fokus på indtjening kan skabe et hul i markedet.

- Vi kan måske komme i den situation, at der kommer flaskehalsproblemer, når væksten for alvor kommer, fordi der ikke er tendens til at tage opgaver ind på samme måde, som der har været, siger Kenneth Hofman.

Han påpeger samtidig, at det er svært for mange virksomheder at få stillet garantier, og at det derfor også kan være med til at begrænse antallet af opgaver, man kan tage ind.

Det kan resultere i flere udenlandske aktører.

- På de store projekter ser vi i stigende grad udenlandske entreprenører, men også på de mindre byggesager på helt ned til 50 mio. kroner ser vi i stigende grad udenlandske entreprenører, og det er lidt overraskende. Jeg tror, vi kommer til at se flere udenlandske aktører, siger Kenneth Hofman og fortsætter:

- Når først de udenlandske aktører er kommet ind og har fået smag for det danske marked, så bliver de der formentlig.

Tendensen med, at der kommer flere udenlandske aktører på banen, kan Bo Sandberg nikke genkendende til.

- Grundstrukturen i bygge- og anlægsbranchen har i mange år været meget nationalt forankret, så fra et lavt niveau er der en forsigtig stigende internationalisering, som godt kan give sig udslag i, at man ser nogle udenlandske entreprenører byde ind på nogle af de mindre opgaver, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094