Rådgivere bekymrede over strandede Togfond-forhandlinger
Togfonden er ikke alene til gavn for togpassagerne. Den vil også gavne dansk erhvervsliv og betyde flere danske arbejdspladser, mener de rådgivende ingeniørvirksomheder
Forhandlingerne om Togfonden DK til 28 mia. kroner brød sammen i aftes, efter Dansk Folkeparti krævede at få undersøgt en letbaneløsning til Billund i stedet for en jernbane. Det ville transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) imidlertid ikke acceptere.
Men hvis toget stadig skal være rygraden i den danske kollektive trafik, og hvis Danmark har ambitioner om at stoppe trængslen på de danske indfaldsveje, er det strengt nødvendigt at investere massivt i det danske jernbanenet, mener FRI.
- Det burde være indlysende, at en jernbane, hvor linjeføringen er lagt så den understøtter Danmarks gryende Industrialisering i 1860'erne, efter tabet af Schlesvig-Holsten, ikke er den optimale for Danmark som Vidensamfund i 2020-2050. Det vil Togfonden rette op på, siger, FRIs adm. direktør Henrik Garver i en pressemeddelelse.
Skaber jobs
Udover at de godt 28 mia. kroner vil betyde bedre kollektive trafik vil det også skabe arbejdspladser i både i Danmark og i udlandet.
Beregninger fra Danske Anlægsentreprenører viser, at det vil 32.000 jobs her i Danmark heraf over 1.500 jobs inden for den rådgivende ingeniørbranche.
- I forhold til at sikre de stærkeste kompetencer til, i praksis, at løse opgaverne der følger med togfonden, så er det en fordel at lande et forlig, og hurtigst muligt skabe politisk ro om beslutningen, siger Henrik Garver og fortsætter:
- Anlægsinvesteringer i denne skal vil have effekt i hele branchen lige fra anlægsbranchen til leverandører. I den rådgivende branche vil de sikre en kontinuerlig kompetenceudvikling ikke bare inde for jernbanedisciplinen, men også inden anlæg og broer. Det er værdifulde kompetencer, fordi de også er efterspurgt i andre lande og betyde, at Danmark vil stå stærkt i de markeder.
Det er endnu uvist, om forhandlingerne genoptages i løbet af i dag, hvor der både er ministermøde, og Dansk Folkeparti holder gruppemøde.