23948sdkhjf

Vindmøllestrøm skal give grøn fjernvarme

Finanslovsaftale skal hjælpe fjernvarmeværker med omstilling til at udnytte vindmøllestrømmen
Mere og mere af vores strøm kommer fra vindmøller. I fremtiden skal man sikre, at vindmøllestrømmen også kan være med til at give bæredygtig fjernvarme.

Derfor har regeringen og Enhedslisten og SF i forbindelse med finanslovsaftalen øremærket 55,2 mio. kroner over to år til at få gang i energieffektive varmepumper i en række decentrale fjernvarmeværker.

Det er et initiativ, der hilses velkommen af energiselskabernes interesseorganisation Dansk Energi.

- Det her er en særdeles energieffektiv måde at bruge den grønnere og grønnere strøm fra især vindmøller på. Vi har allerede vist, at vi i Danmark er rigtig dygtige til at opstille og indpasse store mængder vindmøller i energisystemet. Men vi mangler at skabe større værdi af den grønne strøm. Derfor skal vi i gang med at få el ind i varmen og transporten, siger Anders Stouge, vicedirektør i Dansk Energi.

- Hvis vi ikke får effektive varmepumper drevet af den grønnere el ind på de decentrale kraftvarmeværker, så ender vi med at sende dyrt produceret strøm billigt til vores nabolande. Med det her demonstrationsprojekt får omkring 11.000 danske varmekunder glæde af grøn varme fra el til en god pris. Store eldrevne varmepumper er en logisk udløber af vores grønne omstilling, men det er også en udvikling, som kræver politiske initiativer.

Fjernvarmeglæde

Også i fjernvarmeværkernes interesseorganisation, Dansk Fjernvarme, er der stor tilfredshed.

- I dag har vi planer for vindmøller, men vi har ingen plan for, hvordan vi anvender strømmen fra vindmøller. Derfor bliver 27 procent af vindmøllestrømmen i dag eksporteret til lavpris. Ved at bruge vindstrømmen i store varmepumper i stedet, så udnytter vi den statsstøttede vindstrøm med stor samfundsmæssig fordel i fjernvarmen. Det er særdeles grønt, fordi vindmøllestrømmen vil erstatte brugen af fossile brændsler som naturgas, siger direktør Kim Mortensen.

Varmepumperejsehold

I aftalen indgår også et såkaldt rejsehold, der skal hjælpe de decentrale kraftvarmeværker med konkret implementering af varmepumpeløsninger.

Rejseholdet skal hjælpe med at identificere og afhjælpe risici ved de enkelte projekter og derved skabe mere sikkerhed om projektøkonomien.

Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) er glad for aftalen.

- Det går rigtig godt med vindudbygningen i Danmark. Nu skal vi sørge for, at energisystemet kan følge med. Danmark er i færd med at skabe et intelligent energisystem i verdensklasse. Her spiller de eldrevne varmepumper en helt central rolle, siger ministeren.

Aftalen får også ros fra Det Økologiske Råd.

- Det er meget vigtigt at skabe plads til endnu mere vind i elproduktionen. Her kan store varmepumper sørge for at vindkraftstrømmen udnyttes fornuftigt, også når der er meget af den, udtaler sekretariatsleder Christian Ege.

Forkert prioritering

Derimod mener installatørernes brancheorganisation Tekniq, at man hellere skulle have brugt pengene på en indsats for at få oliefyr i private husstande udskiftet med varmepumper.

- Hvis man kan få de private husstande til at skrotte deres gamle oliefyr, vil det virkelig batte noget på CO2-regnskabet. Potentialet er kæmpe stort, men vi ved fra andre ordninger, at husholdninger skal have en økonomisk incitament til en sådan omstilling, siger Simon Rasmussen, afdelingschef i Tekniq.

Med den grønne aftale i finanslovsaftalen er der også afsat en pulje på 60 mio. kroner over tre år til at fremme geotermi.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096