Omstilling i en svær tid
En sådan krisetid har branchen gennemlevet, siden krisen for alvor satte ind i 2008, men små spæde tegn har de seneste måneder indikeret, at bygge- og anlægsvirksomhederne så småt er ved at genfinde formen. Senest med den nye undersøgelse fra Experian og FSR - danske revisorer, der viser at kun" hver tredje bygge- og anlægsvirksomhed kørte med underskud i 2013.
Bevares - branchen har stadig for mange underskudsramte virksomheder, men det positive er, at andelen har været faldende de seneste år. Der er samtidig også luget godt og grundigt ud i antallet af virksomheder med dårlige tal i regnskaberne, hvilket kan aflæses i konkursstatistikkerne.
Men krisen har også tvunget mange bygge- og anlægsvirksomheder til at tilpasse sig til de aktuelle tider. Og branchen har historisk evnet at omstille sig fra succes til smalle tider, hvilket kommer flere virksomheder til gode i disse år.
Det kræver blandt andet, at bygge- og anlægsvirksomhederne er betydelig mere omkostningsbevidste og har mere fokus på indtjeningen og ikke nødvendigvis så meget på volumen. Det kræver, at virksomhederne tør vælge de projekter fra, som belaster deres bundlinje unødigt.
Omkostningsbevidsthed gør det dog ikke alene. For der skal død og pine gang i det private byggeri igen. Man kan selvfølgelig glæde sig over, at det i denne uge lykkedes at skabe det historisk store forlig om Togfonden, der vil skabe betydlig mere aktivitet i anlægsvirksomhederne. Boligjobordningen har samtidig gjort sit til at sætte skub i ikke mindst renoveringsmarkedet, men boligbyggeriet ligger fortsat på et meget lavt niveau og her er der stadig brug for flere incitamenter til at bygge nyt. Spørgsmålet er så; er det regeringen der skal komme med løsningen, eller er det tilfældighedernes spil udefra?