Lang praktikpladskø kræver nye redskaber
3F undrer sig over, hvor regeringens initiativer om sociale klausuler bliver af
Der er med andre ord langt fra de ambitiøse mål til den aktuelle virkelighed.
Det erkender børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) da også i en udtalelse, der er lagt på ministeriets hjemmeside.
- Praktikpladser til de unge på erhvervsuddannelserne er helt nødvendigt, hvis vi skal nå målsætningen om, at mindst 95 procent af de unge skal gennemføre mindst en ungdomsuddannelse. Jeg opfordrer derfor alle relevante parter til at tage del i det fælles ansvar, det er at få skabt flere praktikpladser, hedder det fra ministeren, som oplyser, at praktikpladser bliver et centralt emne i de forestående trepartsforhandlinger.
Nye redskaber
Tålmodigheden er imidlertid begrænset i Byggegruppen i 3F, der frygter, at mange dropper deres uddannelse, hvis der ikke handles hurtigt.
- Vi kvitterer for regeringens målsætning og initiativ med en ungepakke, der skal drøftes ved trepartsforhandlingerne, men vi undrer os over, hvor regeringens forslag til at bruge sociale klausuler ved offentlige udbud bliver af, siger uddannelseskonsulent Steen Boesen.
- Et par af regeringspartierne lovede før valget at indføre sociale klausuler, og den tidligere regering var positiv over for idéen i forbindelse med de store infrastrukturprojekter, og man har nu gennem to år høstet positive erfaringer i Københavns Kommune. Derfor er der intet at vente på, og det udvalg, som regeringen nedsatte i november, lugter af syltekrukke. Der er brug for, at staten går i front og samtidig laver klare retningslinjer til kommuner, regioner og halv-offentlige selskaber om de krav, der skal stilles i forbindelse med udbud, siger han.
Steen Boesen anerkender den indsats for frivillige partnerskabsaftaler, som Dansk Byggeri indgår med kommuner og erhvervsskoler.
- Det er flot, men erfaringen siger, at det især er de små firmaer, der tager lærlinge, mens de store svigter, og derfor er der brug for mere håndfaste redskaber, og her er sociale klausuler så oplagt, siger han.
3F har beregnet, at med det aktuelle offentlige investeringsniveau vil anvendelse af Københavns Kommunes model over hele landet kunne give 1.500-2.000 praktikpladser alene inden for bygge og anlæg.
Frivillighed
Også Dansk Byggeri er bekymret for det voksende antal unge uden en praktikplads.
- Vi mener imidlertid stadig ikke, at sociale klausuler er løsningen. Det er derimod et fortsat professionelt opsøgende arbejde, blandt andet gennem frivillige partnerskaber, hvor vi så sent som i dag har indgået et nyt, og i øvrigt snakker med 13 kommuner, siger afdelingschef Louise Pihl.
Hun mener ikke, at det kun handler om at få de store virksomheder til at tage flere lærlinge.
- Selv om der er mange små, der tager deres part, så er der fortsat mange små virksomheder, som ikke uddanner, og derfor er opgaven at få såvel små som store virksomheder til at indgå flere uddannelsesaftaler, siger hun.
Louise Pihl mener i øvrigt, at en vigtig opgave i forbindelse med trepartsforhandlingerne er at få kigget på kvaliteten af uddannelserne og kvaliteten af søgekøen - underforstået, om alle i køen er reelt interesserede i en læreplads.
Udvalget arbejder
Det er ikke lykkedes for Licitationen at få en kommentar fra Christine Antorini til udsigten til anvendelse af sociale klausuler.
Erhvervs- og Vækstministeriet oplyser, at det tværministerielle udvalg, der siden november, har arbejdet med emnet, fortsat er i gang. Det er ikke lykkedes at få et bud på, hvornår arbejdet forventes færdigt.