Nordens Soho skyder op på Carlsberg
Først skal der mennesker ind. Så kan man stikke spaden i jorden og gå i gang med byggeriet. Det er filosofien bag Carlsberg-byen, der efter 160 års hermetisk tillukning åbner sig for omverdenen - og blandt andet gør klar til et nyt campusområde
For efter lukning må der åbne noget andet. Og dette andet - eller mulighederne for noget andet - skal der højtlydt gøres opmærksom på.
Hos Carlsberg og Carlsberg Ejendomme besluttede man for omkring otte år siden, at al produktion, der havde foregået her i 160 år, skulle flytte til Fredericia.
- Indtil 1. januar 2009 var alt lukket. Det var en arbejdsplads og et toldfrit område omkranset af et hegn. Dette område fylder en fjerdedel af Vesterbro, men det har været den hemmelige bydel indtil 2009, fortæller Mads Byder, som viser Licitationen rundt på den store Carlsberg-grund.
- Nordens Soho kræver at man starter rigtigt. Jeg skrev til Carlsberg, at man bliver nødt til at få noget ind, altså noget liv før nye bygninger. Det er ekstremt vigtigt, at man får mennesker ind før man stikker spaden i jorden - og at man ikke bare siger det, men også gør det.
Derfor er Mads Byder glad for, at der blev stillet rammer til rådighed.
- Det er vigtigt. Moderne byudvikling kræver byliv. Developere fra hele Nordeuropa kommer forbi for at få en rundtur, for at se, hvad vi har gjort, siger Mads Byder, hvis hovedbudskab er, at man skal smide mennesker ind så hurtigt som muligt, helst før hegnet er nede.
- Historien om, at Carlsberg lever allerede før man gik i gang med at bygge en by, skal være ægte.
Som at se Olsen Banden
Og noget tyder på, at strategien er i gang med at lykkes: De 33.000 etagemeter i Ny Tap har allerede længe været et mekka for kulturbegivenheder af enhver art.
- Der har både været kulturevents men bestemt også faste lejere, der fik frie hænder til at indrette sig som de ville.
- Det er et eksempel på, at vi smider kreative ind i de eksisterende rammer, altså stiller dem til rådighed uden at gøre noget specielt ved dem. De fik overdraget et værkfører-kontor der var som klippet ud af en gammel Olsen Banden-film, med nøgne damer på væggene og ølflasker over det hele, og da jeg kom igen to uger senere havde de unge forvandlet det til et smart arkitektbureau eller et sted, hvor freelancejournalister, kunne arbejde sammen.
Carlsberggrunden er et eksempel på, at produktionen er rykket ud og at der skal viden ind. Men hvad kræver det?
- Der skal være nogle rammer, som bakker de kommende vidensvirksomheder op - uden at det skal være en ren Google-park. Nogle mener, at dette sted allerede er 100 mio. kroner værd, fordi det er så kendt, som det er nu. Og du kan ikke udvikle dette sted til at blive Nordens Soho uden at der er liv og mangfoldighed i forvejen, siger Mads Byder.
Oplever I, at det allerede nu udvikler sig indefra, når nu rammerne er stillet til rådighed?
- Ja, for byliv er en kæmpe attraktionsværdi, hvadenten du tager til London, Paris eller New York. Hvis du bygger i Tuborg Havn er vandet attraktionen, så skal der være ro omkring dig. Hvis du er i Ørestad er infrastruktur en attraktion. Men når en japaner lander her om ti år skal han sige: Jeg skal i Tivoli, på Christiania, ned ad strøget - og en tur på Carlsberg. Det er en høj ambition. Men det er derfor, at en bygherre giver sådan en som mig 33.000 kvm at lege med. Alle udenlandske erfaringer siger, at går du ind og skaber noget før byggeriet, så giver det merværdi. På baggrund af al den hype, der allerede er om dette sted, er jeg sikker på, at det er blevet lettere at finde penge - selv i en krisetid - til at udvikle stedet yderligere, siger Mads Byder.
Campus Carlsberg
Og at der fortsat sker en hulens masse på området understreges af, at der for nylig var et bredt politisk flertal for at give grønt lys til Europaskolen, en ny international skole der skal opføres på Carlsberg.
Den får organisatorisk tilknytning til Sankt Annæ Gymnasium, men de to skoler placeres i første omgang på separate matrikler. På sigt skal skolerne dog flettes sammen, og det betyder at Sankt Annæ Gymnasium skal flyttes til Carlsberg:
- Vi har arbejdet længe med planer om Sankt Annæ Gymnasium på Carlsberg. Det er derfor en stor glæde, at der er politisk opbakning til Europaskolen, sagde direktør i Carlsberg Byen P/S, Lars Holten, forleden.
Målet er et færdigudbygget campusområde på Carlsberg for Europaskolen og Sankt Annæ Gymnasium i 2017 - med attraktive, internationale skole- og musiktilbud for både børn af internationale medarbejdere som københavnerbørn.