23948sdkhjf

Byggeri er det farligste fag

Halvdelen af AT’s retslige sager i Danmark om brud på arbejdsmiljøloven er inden for bygge og anlæg – fagforening kræver nytænkning
Byggeriet er en klar topscorer inden for farlighedsbarometeret i dansk erhvervsliv, viser en opgørelse fra Arbejdstilsynet (AT) om, hvilke sager der på landsplan skal køres som straffesager af politiet.

AT’s jurister har i det første halvdel af i år besluttet, at 182 sager inden for alle erhverv skal indstilles til tiltale hos politiet, viser et udtræk, Licitationen har bedt om.

Nøjagtig halvdelen, 91 af sagerne, er inden for byggeområdet under de tre kategorier; Anlægsarbejde med ni sager; Opførelse og nedrivning af byggeri med 73 sager og endelig færdiggørelse af byggeri med ni sager.

Sagerne er afgjort mellem 1. januar og 25. juni 2012. Det er første gang, at denne tiltaleopgørelse fra AT er opgjort i brancher. Og byggeriet er den branche med klart flest sager. Til sammenligning er der rejst 10 sager i alt inden for landbrug, skovbrug og fiskeri.

Både byggefagforeningerne i BAT-kartellet og arbejdsgiverne i Dansk Byggeri er kede af tallene, og det får BAT’s arbejdsmiljøkonsulent Lars Vedsmand til at komme med et radikalt forslag til forbedring.

- Tallene er desværre ikke overraskende og viser jo bare, hvad vi har set så mange gange før, at byggeriet er en farlig branche at arbejde i. Men det er da beskæmmende, at problemet er så stort, og det burde føre til, at branchen overvejer nye tiltag – eksempelvis at gentagne grove overtrædelser af arbejdsmiljøloven burde føre til, at virksomheden ikke længere kunne fortsætte, siger Lars Vedsmand.

Ikke enig

Dansk Byggeri er ikke enig i den idé. Arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen mener, at det er et for firkantet og voldsomt tiltag på et så komplekst område. Men hun kan godt forstå frustrationen over de høje antal tiltaleindstillinger, som ifølge hende dog også skyldes, at byggebranchen har fået ekstra meget opmærksomhed fra Arbejdstilsynets side.

- Tallene er for høje, og det er skidt, men en del af forklaringen på tallene er, at der inden for byggeriet har været rigtig mange AT-aktioner. Men der er for mange sager, og vi skal blive ved med at gøre en indsats på dette område. Byggeriet er en branche med for store risici, siger hun.

Både Dansk Byggeri og BAT-kartellet understreger, at tallene ikke kan bruges til generelt at dømme byggefirmaer, da mange virksomheder gør en stor indsats på arbejdsmiljø-området.

- Rigtig mange har styr på arbejdsmiljøet. Men der er desværre stadig brodne kar, og dem skal vi dæmme op for, siger Lars Vedsmand fra BAT-kartellet
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094