Udbudskvaliteten er faldende
Det projektmateriale, som tilbudsgiverne i dag skal forholde sig til, bliver ringere i kvaliteten. Men det er ikke kun hos rådgiverne, at fejlen ligger.
Det er hovedkonklusionen på en undersøgelse, som Dansk Byggeri har gennemført blandt medlemmerne.
De udførende klager over, at de i stigende grad har problemer med lange beslutningsprocesser hos bygherrer og rådgivere, og de har også et problem med, at projektet først færdigprojekteres ret langt hen i byggefasen.
En stor del af de udførende finder det også problematisk, at der faktisk projekteres, mens tilbudsfasen pågår, og det giver problemer i forhold til prissætning.
Ofte diskrepans
Et andet problem er, at der ofte er uoverensstemmelse mellem beskrivelse og tegninger, og det medfører helt konkrete problemer med at angive og prissætte en løsning til det pågældende byggeri.
Til gengæld viser undersøgelsen, at der er stigende tilfredshed med, at udbudsfasen og projektering med videre digitaliseres, og her er tendensen ret klar med 56 procent der går ind for digitaliseringen.
På spørgsmålet om, hvordan de udførende oplever rådgiverens kompetencer, mener mere end halvdelen at der mangler kompetencer hos rådgiveren.
Mange har den kommentar, at rådgiveren jo godt kan, men at materialet ofte opleves som mangelfuldt. Andre oplever at rådgiveren er presset på prisen og dermed skal gøre tingene for hutigt.
Ud af 700 adspurgte har 110 svarende til 16 procent af de adspurgte udførende i medlemskredsen i Dansk Byggeri svaret.
Bekræfter opfattelsen
- Selvom resultaterne nok skal tages med en lille smule forsigtighed, qua svarprocenten, så bekræfter undersøgelsen overordnet meget godt den opfattelse, som synes at være gældende blandt de udførende, men vi skal passe på, at vi ikke bare giver rådgiverne skylden, siger direktør Michael H. Nielsen fra Dansk Byggeri i forbindelse med offentliggørelsen på Træsektionens generalforsamling i fredags:
- Der tales i branchen om en ny virkelighed" hvor rollerne ændrer sig en smule. Tidligere var arkitekten meget vidende på det tekniske, og kunne sammensætte et samlet billede af byggeriet. I dag ser mønstret noget anderledes ud, og jeg tror at de udførende, som her i dag tømrervirksomhederne, må regne med, at de i fremtiden skal have flere højtuddannede kompetencer ind.
Knud Erik Busk, direktør i Kuben Byg A/S var inviteret til at holde et indlæg, og han siger:
- Rådgiverne er i dag for akademiske, og de er langt mindre praktikere end det tidligere var tilfældet. Et projekt skal være bygbart, og det er de løsninger, der kommer fra rådgiveren langt fra altid, siger han.
Er tømrerfirmaerne klar?
Han stiller netop spørgsmålet om, hvorvidt tømrerfaget faktisk er klar til de nye udfordringer, for de vil være der, uanset om man er klar eller ej.
- Vi taler om den industrielle virkelighed, hvor producenten af varerne har en langt større del af den tekniske viden.
- Det er et problem at rådgiveren ikke er i stand til at sikre sammenhængen i byggeriet, erklærer han. Han lægger ikke skjul på, at han ikke er imponeret over rådgivernes kompetencer.
- Jeg tror det hænger sammen med en helt ny rollefordeling i byggeprocessen. I dag er det netop langt hen ad vejen byggematerialeleverandøren, der sidder med kompetencen, og der stilles således nye kompetencekrav til den der skal udføre arbejdet. Det handler vel i bred forstand om projektoptimering, siger han.
Han mener også at undersøgelsen kan tages til udtryk for, at rådgiverne i dag er pressede på priserne, og det giver sig udslag i en lavere kvalitet.
Netop kvaliteten i projektmaterialet og løsninger herpå var temaet for eftermiddagen på generalforsamlingen.