Grøn formand med "krudt" i rygsækken
En af grundstenene i Danske Anlægsgartnere, direktør og landsformand Ejvind Røge, runder 60 år
Ejvind Røge har i næsten en menneskealder været en fast hjørnesten i DAG, hvor han i 1980erne blev medlem af hovedbestyrelsen og senere næstformand. Her var han ikke mindst med til at sætte nye standarder for såvel grønne anlæg som for pleje af parker og udearealer i Danmark. Samtidig med sit arbejde i brancheforeningen havde han også succes med sin virksomhed Midtfjords Anlæg der gennem en årrække hørte til i kredsen af de såkaldte "gazellevirksomheder".
Men da han i 2002 mistede sin daværende hustru, der også var daglig tovholder i virksomheden, havde Ejvind Røge brug for at opleve noget nyt. Han begyndte derfor som underviser at øse af sin viden på de grønne uddannelser.
Da det i det nye årtusinde gik op for politikere og beslutningstagere, at fremtiden ville byde på stigende temperaturer og voldsommere nedbørsmængder, skete der en voldsom stigning i efterspørgslen på grønne tage.
Derfor indgik Ejvind Røge et netværkssamarbejde med flere medlemmer af Danske Anlægsgartneres og etablerede Zinco Danmark, der kan levere alle slags grønne tagløsninger, og som stadig eksisterer, selvom finanskrisen har dæmpet lysten til at investere i klimasikrede tage.
Enstemmigt valgt
I 2011 tog hans liv så en ny drejning, da landsformanden i Danske Anlægsgartnere, Ole Kjærsgaard, opfordrede ham til at overtage tøjlerne i den traditionsrige forening. Ejvind tøvede ikke længe med at tage udfordringen op, og i januar 2012 blev han valgt enstemmigt af foreningens medlemmer til direktør og landsformand i Danske Anlægsgartnere.
Ejvind Røge er født i Nordjylland og tilbragte sine barneår i hælene på sin morfar, som drev et gammeldags handelsgartneri, med anlægsgartnervirksomhed, planteskole, drivhusgartneri, en blomsterforretning og et binderi.
Det gav den lille Ejvind Røge en enorm viden om "de grønne glæder", og han betænkte sig ikke, da han som 21-årig i 1973 fik tilbuddet om at overtage familievirksomheden efter udstået værnepligt.
I løbet af de første år fandt han dog ud af, at virksomheden efterhånden havde spændt buen for hårdt. I 1978 skar han derfor ind til benet, solgte binderi, blomsterhandel og drivhusgartneriet fra og koncentrerede sig om anlægsgartneriet og planteskolen.
Kanonér med sortkrudt
Trods den runde fødselsdag er Ejvind Røge langt fra ved at lægge arbejdet for den grønne faglighed på hylden.
I den kommende tid skal han blandt andet være tovholder, når Danske Anlægsgartnere forlader lokalerne på Frederiksberg og rykker til Håndværksrådets hus på Amager for at indgå i et strategisk samarbejde med Dansk Håndværk. Det strategiske samarbejde har til formål at gøre de små og mellemstore virksomheder bedre rustet til at konkurrere med branchens største i fremtiden.
Privat bor Ejvind Røge stadig i Fjerritslev, og når han ikke hygger med familien, går på jagt eller passer butikken i Danske Anlægsgartnere, tager han af sted med foreningens kanonérlaug til fjerne skove og skyder med sortkrudt i salutkanoner.