Mere håndværkerlarm i København
Byggeriet får muligvis lov til at arbejde med støjende arbejde om lørdagen også uden at søge om det
Udvalget ønsker at udvide de såkaldte normale arbejdstider, hvilket vil betyde, at byggeriet i højere grad kan udføre en række støjende opgaver, som de må nu - inden for de normale arbejdstider.
Disse ændringer ligger i den såkaldte anlægsstrategi, der dog først skal vedtages i Borgerrepræsentationen, før den bliver til noget.
Kontroversiel
Sagen er kontroversiel, da den har konsekvenser for hvor meget støj, der kan accepteres i København, før forvaltningen griber ind.
Ikke støjende arbejde på byggepladser er der ingen tidsbegrænsning på.
Beslutningen om dette emne stammer fra før jul, hvor Teknik- og Miljøudvalget har anbefalet Borgerrepræsentationen at vedtage Teknik- og Miljøforvaltningens forslag til den såkaldte Anlægsstrategi for Teknik- og Miljøforvaltningen 2011-2015.
I forslaget indgår både en udvidelse om aftenen og om lørdagen af den normale arbejdstid. I dag er den normale arbejdstid hverdage fra klokken syv til klokken 18, og intet arbejde i weekenden.
Men det nye forslag fra udvalget vil betyde, at normal arbejdstid udvides til klokken 19 om aftenen i stedet for som i dag klokken 18 på almindelige hverdage, og som noget nyt skal lørdag mellem klokken otte og 17 også være normal arbejdstid.
Medlem af Teknik- og Miljøudvalget fra De Konservative, Jacob Næsager, er meget opmærksom på støjen i København.
Han har netop sat det på dagsorden til udvalgets næste møde den 23. januar. Men trods bekymring bakker han dog op bag forslaget.
- Udgangspunktet er, at det skal være muligt at få nogle af de mange bygge- og anlægsopgaver i København gjort færdigt hurtigst muligt. Og derfor er det oplagt at udvide den såkaldte normale arbejdstid. Dog så jeg gerne, at der kommer nogle undtagelsesmuligheder ved opgaver i nærheden af beboelse, siger han.
Over 200 klager
Jacob Næsager har netop fået forvaltningen til at undersøge, hvor mange klager, der er i København over byggelarm.
Og Teknik- og Miljøforvaltningen svarer, at kommunen årligt modtager mellem 200 og 250 klager fra byens borgere over støj fra bygge- og anlægsarbejder.
De fleste klager drejer sig om støj tidligt om morgenen, om aftenen eller i weekenderne. En del klager sendes af borgerne direkte til borgmesteren og enkelte også til udvalgets medlemmer.
Det finder Jakob Næsager er relativt få klager i en by, der er så stor som København.
Så han mener, at der skal være plads til længere normale arbejdstider for at få bygeriet afsluttet hurtigst muligt.
- I nærheden af erhvervsområder burde man kunne fortsætte arbejde på de større bygge- og anlægsopgaver døgnet rundt, hvis det stod til mig. Men det er klart, at i nærheden af beboelse er der andre hensyn at tage. Så her skal være andre regler, siger han.
Flere klager
Det er Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering, at borgerne generelt accepterer, at bygge- og anlægsaktiviteter, der foregår inden for den gældende normale arbejdstid, kan støje meget. Til gengæld er tolerancen for støj uden for normal arbejdstid meget lav.
Forvaltningen vurderer, at en udvidelse som foreslået af den normale arbejdstid vil medføre en forøgelse af borgerklagerne med omkring 30 procent.
Punktet om byggestøj skal behandles igen på næste møde i Teknik- og Miljøudvalget den 23. januar, mens beslutningen om udvidelse af "normal arbejdstid i Hovedstaden skal behandles af Københavns Borgerrepræsentation den 26. januar. Leder side 4