23948sdkhjf

Nødvendighedens pris

Det er såre menneskeligt og forståeligt, når beboerne i København gerne vil have fred i deres fritid. Og sandheden er da også, at støjbelastningen i visse områder af hovedstaden i øjeblikket er ud over det sædvanlige.

Derfor er det da også kontroversielt, når københavnske politikere nu vil udvide den tid på døgnet og hvilke dage, der må arbejdes med bygge- og anlægsarbejder. På den anden side er det en nødvendig beslutning. København er i disse år ramme for omfattende bygge- og anlægsarbejder. Det skyldes dels metrobyggeriet, men også store anlæg af fjernvarme. Det rammer ikke alene beboerne, men også trafikken.

For byggevirksomhederne er det vigtigt, at de med mere "støjtid" opnår en større fleksibilitet i deres planlægning, og for beboerne har det i sidste ende den fordel, at den samlede periode, hvori der bygges og dermed støjes, bliver kortere.

Det kan som beboer være svært at få øje på fordelene, hvis man kommer hjem fra arbejde og trænger til at slappe af, hvorefter et trykluftbor begynder at hamre nede på gaden. Derfor bør en udvidelse af "støjtiden" måske omfatte visse begrænsninger af, hvor meget, der må støjes. Man behøver måske ikke at bruge trykluftboret lørdag morgen klokken 8.

Et andet problem er, at en udvidelse af arbejdstiden i endnu højere grad vil gøre det attraktivt at bruge østarbejdere, som ikke tager det så højtideligt, hvor lang en arbejdsuge, de skal yde. Det må derfor sikres, at selv om den mulige arbejdstid på projektet udvides generelt, må det ikke føre til, at de almindelige arbejdstidsregler overskrides.

For et samfund i udvikling kan det ikke undgås, at borgere og virksomheder rammes, når større og samfundsvigtige bygge- og anlægsprojekter skal føres ud i livet. Det mest alvorlige, der kan ramme borgere, er en ekspropriation, der betyder, at familien må forlade de trygge rammer, de har bygget deres tilværelse i.

Mindre alvorligt, men i en måske lang periode er støjgener. Det er ikke mindst alvorligt, hvis man planlægger et salg af boligen. Det kan gøre salget umuligt.

Men samfundet/systemet kan selvfølgelig ikke af hensyn til ganske få borgere lade være med at gennemføre projekter, der kan gavne tusinder.

Til gengæld kan systemet forsøge at udvise den størst mulige hensyntagen til borgernes ve og vel under bygge- og/eller anlægsfasen.

Det er i det lys, man skal betragte planerne om at udvide støjtiden i København, der i forvejen er ramt voldsomt af trafikstøj, nattestøj fra diskoteker og værtshuse o.s.v.

Opfordringen til politikerne og ikke mindst byggevirksomhederne må derfor være VIS HENSYN! Det vil sidste ende gavne alle parter.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094