23948sdkhjf

Praktikmentorer hjælper unge indvandrere på vej

Københavns Tekniske Skole vil med mentorordning skaffe praktikplads til unge med indvandrerbaggrund og dermed mindsket frafaldet fra erhvervsuddannelserne
På Teknisk Skole i København (KTS) genkender man billedet af, at frafaldet fra erhvervsuddannelserne er stort for indvandrere og efterkommere af indvandrere. Man sætter imidlertid sin lid til en særlig mentorordning, som er med til at skaffe unge med indvandrerbaggrund en praktikplads.

En undersøgelse, som AKF (Anvendt KommunalForskning) har gennemført for perioden 1993-2007 viser, at flere indvandrerunge søger erhvervsuddannelserne, men at frafaldet til gengæld også er vokset markant, som omtalt i Licitationen i går. Således fremgår det, at 71 procent af de danske elever, der begynder på en erhvervsfaglig grunduddannelse, kommer i praktik, mens tallet for indvandrere og efterkommere kun er 45 procent. I bygge og anlæg er det ifølge undersøgelsen færre end 40 procent af indvandrerne, som fuldfører deres uddannelse, mens det for danskerne er 70 procent.

- Unge med indvandrerbaggrund har stadig et større frafald end de etnisk danske elever, Det er desværre vedvarende højt blandt indvandrereleverne, mens frafaldet blandt de etnisk danske elever er faldende, siger Tøger Kyvsgaard, produktudviklingschef på KTS.

Han oplyser, at omkring en femtedel af eleverne på skolen har indvandrerbaggrund, og at gruppen derfor er betydeligt større end dens andel af befolkningen.

Andre normkoder

Tøger Kyvsgaard mener, at baggrunden for, at de unge med indvandrerbaggrund har sværere ved at skaffe sig praktikplads, ikke skal findes i ringere håndværksmæssige kvalifikationer, men derimod i et ringere netværk end etnisk danske unge. Hertil kommer også en generel større usikkerhed i forhold til selv at opsøge praktikpladserne.

- Mange mangler fornemmelse for, hvordan man søger en praktikplads, hvordan man skriver en ansøgning eller opsøger en arbejdsgiver og hvordan man præsenterer sig selv, og nogle oplever måske en vis angst for at blive afvist. Derfor har vi lavet et tilbud om særlige praktikmentorer, som bistår med at lave ansøgninger og skabe kontakt til praktikvirksomheder. Der er blevet taget godt imod tilbuddet, og vi har set, at det virker. Så vores oplevelse er faktisk, at en mere håndholdt indsats overfor disse unge kan være med til at ændre billedet, siger Tøger Kyvsgaard.

Hans før Hassan

Det mener også Max Meyer, forbundsformand i Blik- og Rørarbejderforbundet, der i 2010 lavede en opgørelse som viste, at knap hver tiende lærling i vvs-faget havde en ikke-vestlig baggrund.

Han mener, at det et udtryk for bevidst fokus på mangfoldighed.

- Både vi og arbejdsgiverne har en opgave i at være med til at sikre, at en hel gruppe i samfundet ikke tabes på gulvet.

- Men det sker nok desværre fortsat, at Hans bliver valgt før Hassan uden at deres kvalifikationer er vurderet. Det er generelt i øjeblikket svært at få praktikplads, og en hurtig lille rundspørge til tre tekniske skoler viser, at nydanskerne er stærkt overrepræsenteret i praktikpladskøen, siger Max Meyer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125