23948sdkhjf

Piger viser vejen for drengene

Mangel på praktikpladser får mange unge nydanskere til at falde fra erhvervsuddannelserne. Men pigerne klarer sig godt i uddannelsessystemet
Næsten dobbelt så mange mænd med ikke-vestlig oprindelse, som mænd med dansk oprindelse, falder fra på erhvervsuddannelserne.

Det viser en ny undersøgelse, som er gennemført for Social- og Integrationsministeriet.

Det høje frafald skyldes blandt andet ressourcesvage forældre og dårlige skolekundskaber fra grundskolen.

Samtidig peger undersøgelsen på, at mangel på praktikpladser også får mange nydanske mænd til at falde fra på erhvervsuddannelserne:

- Vi vil bryde den negative sociale arv med uddannelse og skabe lige muligheder for alle unge. Derfor skal vi have betydeligt flere nydanske unge til at gennemføre deres uddannelser, så de kan komme ind på arbejdsmarkedet. Det er afgørende for integrationen. Vi må ikke tabe nogen på gulvet, siger social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S).

Godt på vej

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) peger på, at de etniske minoritetspiger "er godt på vej", men at det altså kniber hos drengene:

- Nu skal vi give drengene et skub i den samme retning. Vi skal sørge for, at vi får en fagligt stærk folkeskole for alle, så de unge får de færdigheder, en ungdomsuddannelse kræver. I regeringens udspil til folkeskolereform vil der være særligt fokus på et fagligt løft af drenge og børn og unge med anden etnisk baggrund. Samtidig vil vi skabe flere praktikpladser, så alle får gode muligheder for at afslutte deres uddannelse, siger ministeren.

Bliver bedre rustet

Hos Dansk Arbejdsgiverforening lyder der en opfordring til kommunerne om at være deres ansvar bevidst.

- Det er oplagt at folkeskolen må blive langt bedre til at sikre, at alle unge har forudsætninger for at kunne gå videre i uddannelsessystemet. Kursændringen i folkeskolen tager desværre tid, og ind til nu har vi kun set små tegn på en bedre skole. Indtil da handler det om, at unge med indvandrerbaggrund bliver rustet til at gennemføre en ungdomsuddannelse, inden de starter. Her har kommunerne et særligt ansvar i forhold til at sikre, at unge gennem 10. klasse, produktionsskoler og EGU m.m. opnår de manglende kompetencer, siger chefkonsulent Berit Toft Fihl fra Dansk Arbejdsgiverforening.

Skifter til gymnasiet

Undersøgelsen fra Forskningsinstituttet AKF - Anvendt KommunalForskning viser blandt andet, at mange flere af de unge, der falder fra, gør det med henblik på at skifte til en gymnasial uddannelse.

For det merkantile grundforløb er det dobbelt så mange med etnisk baggrund som danskere, der skifter til en gymnasial ungdomsuddannelse.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078