23948sdkhjf

Firmaer bruger igen genbrugsbeton

Frygten for PCB er ved at forsvinde, oplever affaldsfirmaet i Aarhus, og det betyder mindre brug af råstoffer til underlag
I Aarhus er der kommet gang i salget af genbrugsbeton og – byggeaffald igen efter en større nedgang, der ifølge branchen blandt andet skyldtes frygt for, at PCB-giften var i materialerne, og derfor kunne gøre entreprenører ansvarlige for en eventuel giftskandale.

Den nyeste salgsfremgang betyder mindre brug af dyre råstoffer som blandt andet grus.

Det er AffaldVarme Aarhus, der fortæller Licitationen om den positive udvikling.

Firmaet håndterer over halvdelen af genbrugsbyggeaffald i Aarhus og omegn.

- Ud fra de seneste tal kan vi slå fast, at genbrugsmaterialer inde for byggeri igen er ved at blive populært blandt andet til anlæg og som underlag under vej. Der er en markant stigning i de antal tons, vi sælger, og det må betyde en markant mindre brug af råstoffer som stabilgrus og lignende, som typisk er det, der bliver anvendt, hvis man ikke bruger genbrugsprodukterne, siger specialkonsulent i AffaldVarme Aarhus, Henning Ettrup, til Licitationen.

Alarm afblæst

Henning Ettrup var ellers en af dem, der for godt et halvt år siden blæste til alarm, da AffaldVarme Aarhus og andre store byggeaffaldsfirmaer som RGS90 i København pludselig opdagede et næsten totalt stop på salg af blandt andet genbrugsbeton.

Dengang mente både firmaer og interesseorganisationen på området, Affald Danmark, at det stod rigtig skidt til grundet PCB-frygt. Blandt andet sagde organisationen til Licitationen:

- PCB-debatten fylder meget, og det giver nervøse reaktioner på flere niveauer. Og det har blandt andet medført, at stadig flere dropper at bruge det knuste betonaffald, som de ellers har brugt i mange år, og det er dårligt nyt for affaldsfirmaerne, men også negativt for hele genbrugstanken, da det kan skabe unødvendig bekymring i forhold til genbrug af byggeaffald.

Og affaldsfirmaerne gav organisationen ret. Men nu er det vendt – i hvert fald i Aarhus.

Henning Ettrup fortæller, at tallene i AffaldVarme Aarhus er i fremgang.

Og endda er det ved at være tilbage på det rigtig gode år i 2008, hvor der blev solgt 62.500 tons genbrugsbeton og andre genvundne byggematerialer.

I 2009 røg tallet ned på 45.000 tons. I 2010 var det på 51.000 tons og endelig viser den seneste opgørelse over 2011, at tallet hos AffaldsVarme Aarhus var på 60.000 og nærmer sig 2008-tallet.

Ifølge Henning Ettrup kan forklaringen være, at frygten for PCB er aftagende.

- Vi oplever, at PCB ikke fylder så meget hos vores kunder mere. Og da genbrugsmaterialer er billigere vender de tilbage til det. Samtidig kan det også skyldes, at der i vores område er kommet mere gang i bygge- og anlægsopgaver. Det er svært at sige – men vi kan godt slå fast, at frygten for PCB fylder meget mindre, siger Henning Ettrup.

Ønsker regler

Han efterspørger dog gerne lidt flere regler på områder.

- I dag er det desværre frivilligt, om vi skal foretage test af byggeaffald. Vi har valgt at gøre det - blandt andet for at tjekke for PCB, så vi kan stå inde for vores produkters renhed. Her kunne vi godt tænke os flere ensartede krav fra myndighederne, så det at lave test ikke blev et konkurrenceparameter, siger han.

Miljøstyrelsen er på vej med en række initiativer på dette område grundet den tidligere regerings handlingsplan for håndtering af PCB i bygninger og i byggeaffald.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094