DM i Skills giver flere lærlinge
Danmarksmesterskaberne i håndværk har den ønskede effekt, og derfor skal DM i Skills gøres endnu større
Erfaringer fra de seneste års DM i Skills i Odense i 2012 og Aarhus i 2013 viser, at der efterfølgende er flere unge, der søger ind på de tekniske skoler i områderne.
Derfor skal DM i Skills udvides, så det kommer til at omfatte endnu flere af de godt 100 erhvervsuddannelser, der i øjeblikket findes på de unges menukort.
Det afslørede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), da hun torsdag morgen i Aalborg åbnede det fjerde landsdækkende DM i Skills, hvor der er konkurrencer i 29 fag.
Statsministeren oplyste, at regeringen har lovet SkillsDenmark flere penge, så endnu flere fag kan blive præsenteret ved fremtidige danmarksmesterskaber. Samtidig ønsker regeringen, at endnu flere af de unge danmarksmestre kan deltage i World Skills, verdensmesterskaberne i håndværk, for derigennem at give de dygtige unge mulighed for at vise hvad de kan og kaste stolthed over deres fag".
Det øgede fokus på DM i Skills fra statsministeren er en del af regeringens arbejde for at give erhvervsuddannelser bedre image og mere prestige. Regeringen forhandler i øjeblikket med Folketingets partier om en reform af erhvervsuddannelserne, som skal løfte niveauet og få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.
Hyldet som rockstjerne
- Det ærgrer mig, at erhvervsuddannelserne gennem mange år er blevet forsømt, og derfor skal vi have hævet niveauet med blandt andet karakterkrav i dansk og matematik og ved et fast timetal. Ingen uddannelser er finere end andre, og vi skal fastholde og udvikle den solide danske tradition for gode håndværksuddannelser, hvor den faglige stolthed lever i bedste velbefindende. En studentereksamen er ikke noget værd i sig selv. Det er derimod en erhvervsuddannelse. Her lærer I et fag og tilegner jer færdigheder og kan på den baggrund forsørge jer selv, sagde statsministeren med meget direkte appel til de op mod 2.000 folkeskoleelever fra 8. og 9. klasser, der havde fundet vej til åbningsceremonien i Gigantium.
Statsministeren blev nærmest hyldet som en rockstjerne af de mange unge, der piftede og hujede og klappede og bad om autografer - formentlig en noget andet oplevelse end dagligdagen på Christiansborg med møgsager og dårlige politiske meningsmålinger.
Brug for penge
Meldingerne fra statsministeren bliver modtaget med begejstring hos SkillsDenmark.
- Det er utrolig positivt, at regeringen vil benytte DM i Skills til at understøtte erhvervsuddannelsesreformen for derimod at synliggøre talentmassen, men der skal heller ikke være tvivl om, at skal DM vokse, skal der også flere penge til, siger Jesper Juul Sørensen, formand for SkillsDenmark.
Han oplyser, at man forhandler med Undervisningsministeriet, men at der endnu ikke er sat talstørrelse på behovet.
- DM i Skills kan lige netop skabe den positive interesse hos unge for erhvervsuddannelserne, men hvis det ikke blot skal være engangseffekter i de områder, hvor DM afholdes, skal erhvervsskolerne vedligeholde kontakten til folkeskolerne, siger Jesper Juul Sørensen. Leder side 4