Mindre byer skal have penge til byfornyelse
Fremover får de mindre samfund første prioritet, mens de store byer sættes i anden række
Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter fordeler hvert år cirka 50 mio. kr. til kommuner, der gennem områdefornyelse ønsker at forny byer og boligområder, som er nedslidte og har sociale problemer.
Derudover fordeles yderligere 50 mio. kr. til bygningsfornyelse i de udpegede områder.
Hidtil har København, Frederiksberg, Odense og andre større byer lagt beslag på hovedparten af midlerne, da de typisk har fået godt 75 procent af de 100 mio. kr.
Oprydning
Men hvis det står til by, bolig og landdistriktsminister Carsten Hansen (S) skal lovgivningen på området ændres, så de mindre byer fremover får en større andel af pengene.
- Tidligere har de større byer haft det største behov for at gennemføre områdefornyelse. Derfor har de fået hovedparten af midlerne. Men efterhånden er de større byer kommet langt med deres oprydning, og de senere års samfundsudvikling har været hård ved mange af vores mindre byer, der er nedslidte og trænger til en kærlig hånd. Jeg vil gerne give kommunerne bedre muligheder for at tage hånd om de mindre byer, samtidigt med at de faldefærdige huse sættes i stand eller rives ned, siger Carsten Hansen.
Småt er godt
Konkret ønsker ministeren at omlægge midlerne til områdefornyelse, så de mindre byer får fortrinsret til en større andel af midlerne end de nuværende 12,5 mio. kr. årligt.
Samtidig er det planen at ændre på reglerne for uddeling af de 50 mio. kr., der er afsat til bygningsfornyelse. Midlerne kan blandt andet bruges til at istandsætte og nedrive faldefærdige huse:
- Fremover skal ansøgninger fra mindre byer have førsteprioritet. Større byer vil fortsat kunne komme i betragtning, men kun i det omfang, at der er midler tilovers, siger ministeren.