Gode idéer genopliver yderområder
26 vidt forskellige idéer modtager nu støtte til projekter, som skaber mere aktivitet i yderområderne
Derfor befinder yderområderne sig midt i en historisk omstilling. En omstilling, som kræver nytænkning, men også rummer nye muligheder. Selvom befolkningen i stigende grad rykker sammen om de store byer, betyder det nemlig ikke, at yderområderne ikke har noget at byde på. Tværtimod.
I sommer efterlyste Realdania idéer til kampagnen Stedet Tæller, der omhandler projekter som bidrager til at skabe mere livskvalitet i Danmarks yderområder.
88 ildsjæle, kommuner og turismeerhverv har nu budt ind, og med støtte fra et fagligt rådgivningspanel har Realdania nu udvalgt 26 projektidéer, som hver modtager mellem 50.000 kroner og 125.000 kroner alt efter projektets størrelse og kompleksitet til videreudvikling.
Efterfølgende vil op mod halvdelen af de 26 projektidéer i løbet af efteråret 2014 få tildelt midler til realisering.
- I Realdania tror vi på, at særlige steder og herlighedsværdier kan udnyttes til at hæve livskvaliteten for de lokale beboere og den rekreative værdi for os alle. At det kan lykkes, har ildsjæle og kommuner allerede bevist mange steder og forhåbentlig er der nu flere gode eksempler på vej. Det har været opløftende at læse de mange idérige og engagerede projektforslag, siger Karen Skou, der er programchef i Realdania.
Aktiverer unikke steder
Og de udvalgte projektforslag, som nu modtager støtte spænder vidt.
Sejerø skal for eksempel udvikles til et sted for nytænkende udvikling af natur, kultur og historie med udgangspunkt i en nedlagt landbrugsejendom. Det traditionsrige Fanø Bad skal genoplives og igen gøre øen til ét af danskernes foretrukne feriesteder. Og en ny markedsplads i Nakskov skal sælge lokale fødevarer og forbedre byens image.
Desuden skal der etableres bedre adgang til naturen ved det lille, bornholmske fiskerleje, Listed.
Og der er planer om nye oplevelsesmuligheder i Hirtshals rå industrihavn
- De udvalgte projektforslag har det til fælles, at de aktiverer unikke steder til gavn og glæde for både beboere og besøgende. Projekterne er kendetegnet ved stærke lokale samarbejder på tværs af ildsjæle, kommuner og erhvervsliv, ligesom projekterne forholder sig til lokale strategier og visioner. Dermed er forudsætningerne til stede for, at projekterne kan fungere som drivkraft for udviklingen og skabe positiv forandring også på den lange bane, understreger Karen Skou.