23948sdkhjf

Ekspert: Dumping-indsats skiller byggeriets parter

Topforhandlerne ved byggeriets overenskomstforhandlinger siger, at de endnu ikke er kommet ned i substansen omkring social dumping
Det synes ikke mindst at være lønmodtagernes krav om bedre værn imod, at udenlandsk arbejdskraft undergraver overenskomsterne, der skiller parterne ved forhandlingerne om byggeriets toneangivende overenskomster.

Søndag eftermiddag besluttede Dansk Byggeri og Byggegruppen i 3F/BAT-kartellet at tage en pause efter i sidste omgang siden fredag at have prøvet at nå frem til et forlig. Der er ikke aftalt nye møder.

Parterne vil “ikke forhandle i medierne" og dermed heller ikke fortælle, hvad der mere specifikt har sat forhandlingerne på pause. En mangeårig kender af overenskomstforhandlingerne på det danske arbejdsmarked vil derimod godt komme med et bud.

- Meget tyder på, at det er social dumping, der skiller parterne, idet meget af det økonomiske omkring regulering af mindstebetalingssatser, genetid og lærlingeløn er fastlagt ved industriforliget og ikke bliver anderledes i byggeriet, siger professor og arbejdsmarkedsekspert Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

- Udenlandsk arbejdskraft fylder meget i byggeriet, og lønmodtagerne har stillet en række krav for at hindre, at løn- og arbejdsvilkårene undergraves af billig udenlandsk arbejdskraft. Således vil lønmodtagerne have kædeansvar eller lignende, som gør hovedentreprenøren ansvarlig for vilkårene hos underentreprenørerne, og det krav har arbejdsgiverne hidtil bastant afvist, så jeg er ret overbevist om, at det er her, vi skal finde den store afstand mellem parterne, siger Flemming Ibsen til Licitationen.

Ikke nede i substansen

Hvad der skiller parterne ønsker Dansk Byggeris administrerende direktør Lars Storr-Hansen ikke at udtale sig om, men han advarer mod at lægge alt for meget i hvad eksperter, som ikke er med ved forhandlingsbordet, mener om forhandlingerne.

- Vi er enige om ikke at forhandle i medierne, men jeg kan godt sige, at vi ikke er nået ned i substansen endnu med temaet udenlandsk arbejdskraft, siger han.

- Men der skal ikke være tvivl om, at det er meget svære forhandlinger. Der er ikke mange penge at gøre godt med, og det gør det endnu mere kompliceret at blive enige. Vi har en række ting på bordet, som vi hver især har brug for at få tænkt igennem, og så skal vi have tilrettelagt den videre proces, siger han.

Lønmodtagernes topforhandler Peter Hougård Nielsen, formand for Byggegruppen i 3F, bekræfter, at man endnu mangler at komme helt i dybden med temaerne om udenlandsk arbejdskraft.

- Vi har haft nogle mere generelle debatter om problematikken, og problemet er nok først og fremmest, at vi på dette område mangler et fælles udgangspunkt, siger han.

- Det er den totale sum af de ting, som er kendte forhandlingstemaer, der gør, at vi er blevet enige om at give os selv en tænkepause, siger Peter Hougård Nielsen.

Begge parter understreger, at der er tale om netop en tænkepause og ikke et sammenbrud.

Til forligsmanden

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og LO er tirsdag eftermiddag kaldt til Forligsinstitutionen for at orientere forligsmand Asbjørn Jensen om status for forhandlingerne. Her vil forligsmanden uden tvivl tilbyde sin hjælp og parterne vil svare, at man i første omgang foretrækker selv at prøve at nå til enighed.

- Og det burde da også kunne lade sig gøre, mener Lars Storr-Hansen.

Professor Flemming Ibsen siger, at i byggeriet har ikke mindst lønmodtagerne en stor interesse i at lave et forlig og ikke blive samlet op af forligsmandens mæglingsforslag.

I så fald er der stor risiko for, at der ikke kommer noget med om social dumping, hvis forligsmanden ikke har tekster fra andre overenskomster at henholde sig til. I det spil er industriforliget ubrugeligt, fordi der blot er et enkelt protokollat om udenlandsk arbejdskraft, og det er ikke så vidtgående som det byggeriet allerede har i de eksisterende overenskomster, påpeger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.102