23948sdkhjf

Byggeri med energilagrende konstruktioner

Byggeriets Varmeakkumuleringskatalog skal medvirke til at få styr på bygningens varmekapacitet fra starten
Et nyt gratis onlinekatalog på www.iFabrix.com tilbyder nu at hjælpe rådgivere med at beregne en bygnings varmekapacitet på en nem og overskuelig måde.

Onlinekataloget, der er resultatet af et projekt støttet af Energistyrelsens Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP), hedder Byggeriets Varmeakkumuleringskatalog og indeholder et værktøj, som kan dokumentere en bygnings varmekapacitet.

Formålet med det nye online katalog er at tydeliggøre den indvirkning konstruktionernes varmekapacitet har på energiforbruget i en bygning. Ved at tænke bygningskonstruktionernes evne til energilagring ind i projekteringsfasen kan man opnå mere energieffektive bygninger og/eller en større frihedsgrad i bygningsdesignet. Det kan for eksempel gøres ved, i stor udstrækning, at anvende blotlagte betonkonstruktioner inde i bygningen, da beton som materiale har formidable energilagringsegenskaber.

Undgå standardværdier

Via onlinekataloget håber konsulent Magne Schütt Hansen fra Teknologisk Institut at kunne nå bredt ud til rådgivere, arkitekter og bygherrer.

- Vi har valgt denne platform til formidlingsaktiviteter i projektet, fordi vi tror på en bedre udbredelse af resultaterne og fordi målgruppen aktiveres på en helt anden måde, når den enkelte får mulighed for selv at sidde og lege med resultaterne og lave konsekvensberegninger fortæller Magne Schütt Hansen.

Den primære målgruppe er rådgiverne, men også bygherrerne og producenterne kan med fordel anvende siden. Førstnævnte har ifølge Magne Schütt Hansen en særlig god grund til at kende siden.

- Som bygherre har man en interesse i, at der bliver lavet så nøjagtige energirammeberegninger som muligt. Dermed har bygherren større vished om hvad regningen for energiforbruget lyder på i årene efter opførelsen. Hvis rådgiver undlader at lave varmekapacitetsberegningen, og i stedet anvender en standardværdi for bygningens varmekapacitet risikerer bygherren en ekstraregning for bygningens energiforbrug - år efter år, fordi der ofte anvendes for optimistiske værdier i energirammeberegningen, for at få bygningen til at overholde energikravene, forklarer Magne Schütt Hansen.

Tyngde giver varme

Byggeriets Varmeakkumuleringskatalog er bygget op, så brugerne nemt kan anvende værktøjet sammen med Be-10, til at udregne den energimæssige effekt ved at anvende de energilagrende konstruktioner.

I kataloget er døgnlagringskapaciteten for hver konstruktion angivet, og ud fra det tal kan hele bygningens varmekapacitet beregnes ved hjælp af et af de fire beregningsværktøjer som er listet i venstre side på www.iFabrix.com.

- Bygningens varmekapacitet er inputparameter i beregningsprogrammet Be-10 og har relativ stor betydning for bygningens samlede energiforbrug. Forskellen fra en meget let til en meget tung bygning er op til 15 procent af det samlede energiforbrug, siger Magne Schütt Hansen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094