23948sdkhjf

Virksomhedssalg skal kunne betale sig

Indtægter fra salg af en virksomhed på op til 10 mio. kroner bør højest beskattes med 10 procent, mener Liberal Alliance i et nyt iværksætterudspil
Med et nyt iværksætterudspil vil Liberal Alliance skabe bedre vilkår for at etablere, drive og udvikle virksomheder.

Udspillet, som blev lanceret i går, indeholder en lang række initiativer, der skal styrke iværksætterkulturen, så der bliver skabt flere job.

Liberal Alliance foreslår blandt andet, at den danske selskabsskat sættes ned til 12,5 procent, at den sidste rest af iværksætterskatten afskaffes, og så vil partiet give iværksættere mulighed for at anvende tidligere års underskud som et fradrag af senere overskud.

Med en skelen til Storbritannien, hvor iværksættere ikke beskattes fuldt af gevinster op til 10 mio. pund, der kommer fra salg af en eller flere virksomheder, argumenterer Liberal Alliance også for, at Danmark bør indføre en lignende ordning.

Helt konkret foreslår partiet, at personlige gevinster fra salg af en eller flere virksomheder op til 10 mio. kroner kun beskattes med 10 procent - et såkaldt 10-10-fradrag. Ordningen er tiltænkt de iværksættere, som ofte bygger en virksomhed op fra bunden og afstår den, når den når en vis størrelse, for derefter at starte en ny virksomhed. Hensigten med 10-10-fradraget for salg er dermed, at der frigøres midler til iværksættere, så de kan investere mere.

LA giver en gulerod

Det handler om at give en gulerod til iværksætterne, forklarer erhvervsordfører Joachim B. Olsen (LA).

- Vi har derfor med det her udspil kigget ud i verden. Spørger man rundt i erhvervslivet, så er et godt råd ofte, at vil man starte virksomhed, så skal man tage til London. Vi har derfor set på, hvorfor de har et godt iværksættermiljø. Med det her forslag siger vi klart, at folk, som selv har skabt en virksomhed og som har været beskæftiget i den, kun skal betale 10 procent i skat af de første 10 mio., som de tjener på at sælge den. På den måde bliver gevinsten ved at skabe en succesfuld virksomhed større, og dermed bliver det lettere at starte en ny virksomhed, hvilket mange iværksættere typisk gør, siger han.

Udspillet har også øje for administrative byrder. Står det til Liberal Alliance skal regler og love, der pålægger virksomheder administrative byrder, påføres en udløbsdato - en solnedgangsklausul. På den måde vil man sikre, at love eller regler på en fastsat dato mister deres retskraft, hvis de ikke bliver forlænget. Det betyder, at regler og love automatisk bliver genovervejet og evalueret.

Giver god debat

Ud af 34 OECD-lande er Danmark placeret på en 21. plads, når det kommer til iværksætterkultur og lysten til at blive selvstændig. Og sammenlignet med de øvrige nordiske lande, halter vi bagud på iværksættere, og dem vi har skaber færre arbejdspladser.

- Det er vigtigt, at vi får skabt et miljø, der gør, at flere har lyst til at starte en virksomhed. Vi er i Danmark stolte af de virksomheder, vi har. Hvis flere vælger at følge en god idé og blive selvstændig, så er der større chancer for succes, siger han.

Erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius glæder sig over, at Liberal Alliance foreslår en solnedgangsklausul.

- Det har vi længe sagt, er en god idé. En sådan klausul bør al lovgivning, der påfører byrder have - uanset om det er byrder for virksomhederne eller borgerne, siger han.

Torben Liborius kvitterer samtidig for, at der på Christiansborg sættes fokus på iværksættere og selvstændige.

Samlet set koster de foreslåede tiltag 2,36 mia. kroner. Her er de 1,5 mia. kroner fundet i partiets finanslovsudspil for 2015, mens de resterende 900 mio. kroner skal findes ved at reducere i de mange erhvervstøtteordninger.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109