Skæv konkurrence
Som vi også har bemærket før, så er det revolvermetoder at true med straffesager, hvis man ikke får det i orden.
Derimod er det en god idé at få etableret en hjælpeordning, hvor man kan få noget økonomisk henstand ved investeringen i et nyt kloakanlæg.
Ingen roser uden torne, og heller ikke i dette tilfælde, for den hjælp der foreslås, vil give en konkurrenceforvridning til fordel for spildevandsselskaberne.
Afdragsordningen for økonomisk svagtstillede ejendomsejere omfatter kun udgifter til tilslutning eller forbedring af en ejendoms spildevandsanlæg, men ikke udgifter til etablering af separatkloakker, hvis en ejer har fået påbud om at anlægge en sådan. Men det burde også dække separatkloakeringen, fordi det har en positiv effekt på renseanlæggene.
Udgiften kan nemlig dækkes ind under spildevandsselskabernes abonnementsordninger, og så er det man har situationen med den skæve konkurrence, hvor offentlige selskaber får en konkurrencefordel.
Offentlige selskaber er ikke just kendt for at medregne alle udgifter, når de selv skal give pris på arbejder, og derfor stiller det de private entreprenører i en konkurrencemæssigt dårligere situation.
Når det er sagt, så er det overordnede formål med at få spildevandet på landet renset, og at hjælpe dem, der sidder med en tikkende bombe under ejendomsværdien og økonomien. Initiativet er godt for miljøet, og det er også et initiativ, der giver arbejde til kloakmestrene, hvis altså de kan konkurrere med spildevandsselskaberne.
Konkurrence skal dog ske på fair og reelle vilkår - også når det gælder de kommunale spildevandsselskaber kontra private entreprenører.
Alt andet lige er det dog en fordel, at der nu kan komme mere gang i arbejdet ude på landet, og miljøet dermed bliver bedret.