Halvering af genbrugt byggeaffald
PCB-frygt bliver ved med at blokere for genanvendelse af bygge og anlægsmaterialer - mulig regelændring på vej
Branchen vurderer, at genanvendelsesprocenten inden for bygge og anlæg er nede på 40 procent, hvor den i Miljøstyrelsens seneste tal fra 2008 lå på 95 procent.
Der er dog muligt godt nyt fra Miljøstyrelsen, der arbejder på ændringer, men skaden er sket, og det ser skidt ud. Branchen er rystet.
- Igennem det seneste et til halvandet år er det bare gået nedad med den reelle nyttiggørelse af bygge- og anlægsaffaldet, da både bygherrer og entreprenører frygter, at det kan indeholde blandt andet PCB. Derfor skal der gribes ind, hvis vi ønsker at bevare genanvendelse inden for bygge og anlæg, siger Jens Arre Nord, der er formand for Dansk Byggeris Miljøsektion, og til daglig er miljøchef i RGS 90 A/S.
Hårdt at se på
Jens Arre Nord fortæller, at det har været hårdt at se på denne deroute, som han mener, er ude af proportioner, men han understreger dog samtidig, at man selvfølgelig skal tage PCB-truslen alvorligt.
Og alt andet lige er det da også brugen af fugematerialer med PCB-stoffer i mange bygninger fra 1950 til 1977, der for alvor har sendt branchen tilbage på dette område, og det mener han ikke bare er trist for branchen, men også for naturen.
Han mener, at den aktuelle usikkerhed har fået en række ellers trofaste aftagere af genbrugsmaterialerne, blandt andet entreprenører til at vende systemet ryggen og købe de jomfruelige byggematerialer i stedet.
- Miljømæssig er det en stor fordel at bruge genbrugsmaterialer til en lang række opgaver som blandt andet under veje og bygninger, men vi har gennem den seneste tid desværre set, at mange entreprenører ikke tør bruge det og i stedet bruger jomfruelige råstoffer, hvilket er en meget trist udvikling, siger Jens Arre Nord.
Ifølge Jens Arre Nord har branchen endvidere i stadig højere grad observeret, at bygge- og anlægsaffaldet uforarbejdet og mere eller mindre ukontrolleret havner i deponeringslignende projekter.
Bygge- og anlægsaffaldet bortskaffes ved blandt andet at bygge de forskellige interimsveje til større anlægsprojekter meget større end nødvendigt netop for at komme af med byggeaffald.
I stedet for at bygge vejene i normal størrelse i fire til seks meters bredde og en halv meters tykkelse, er de nu helt oppe på 10-20 meter i bredden og tre til fire meter tykke.
- Det er et spild af ressourcer, at materialerne på den måde bare lægges ud i miljøet også uden tilstrækkelig kontrol. Så det må vi selvfølgelig ændre på, siger Jens Arre Nord.
Positivt skridt
Han håber, at en kommende ændring af bekendtgørelsen, hvor byggematerialer i en kondemneret bygning fra PCB-perioden skal identificeres inden nedrivning, kan ændre tilbagegangen. - Det er bestemt et positivt skridt på vejen, men vi har et stort stykke arbejde foran os for at genoprette tilliden til genanvendelsen. Og der skal ikke sås tvivl om, at det skal være et trygt og sikkert valg, siger han.
Det har ikke været mulig for Licitationen at få fat i den ansvarlige på dette område i Miljøstyrelsen, kontorchef Dorte Hermansen. Men styrelsen lægger op til en radikal ændring på dette område og i et ændringsforslag til bekendtgørelsen på området, skriver styrelsen, at der før nedrivning af bygninger, der er bygget eller renoveret i perioden 1950 til 1977, skal der foretages en PCB-screening.
Forslaget er sendt i høring.