Ikke længere lim i bankernes lommer
Det er blevet lettere for virksomheder at låne penge i banken, viser ny analyse fra DI. De små og mellemstore virksomheder halter dog stadig efter de store
Sådan lyder konklusionen på en ny analyse foretaget af DI.
I takt med at bankerne bliver bedre kapitaliseret og konkurrencen om udlån stiger, oplever næsten halvdelen af virksomhederne finansieringsklimaet som godt eller meget godt, mens kun 20 procent af de 456 adspurgte virksomheder mener, at det er dårligt eller meget dårligt. Det er dog især de mindre virksomheder, som har den sidste opfattelse, viser tallene.
- Vi glæder os over resultatet af undersøgelsen, men desværre er vi stadig ikke helt, hvor vi bør være. Kigger man på de lidt større virksomheder er der fornuftige lånemuligheder, men for de små og mellemstore virksomheder er det vanskeligere, da de ikke har den samme egenkapital i ryggen. Vi kan derfor ikke afskrive problemstillingen endnu, siger erhvervsøkonomisk chef i DI Morten Granzau Nielsen.
Ny regulering
Hen peger desuden på, at der i forbindelse med finanskrisen er kommet ny regulering ned over bankerne, og at det har haft den bivirkning, at det er blevet sværere for dem at låne penge ud til smverne, da det ikke er rentabelt nok.
- Vi havde derfor håbet på, at alternative muligheder som erhvervsobligationer kunne træde til. Men de foreløbige erfaringer tyder ikke umiddelbart på, at dette har givet de mindre og mellemstore virksomheder den alternative finansieringsmulighed, som det var tiltænkt. Det er derfor vigtigt, at Erhvervs- og Vækstministeriet laver en evaluering af de nye muligheder, siger Morten Granzau Nielsen.
Har toppet
Jacob Thiel, cheføkonom i Håndværksrådet, kan godt nikke genkendende til det billede som DI-analysen tegner.
- Vores egne undersøgelser viser også, at andelen af virksomheder, der siger, de har været begrænset af manglende finansiering har været højere. Den er stadig høj, men det ser ud til, at det har toppet i andet kvartal i 2013, hvor den var helt oppe på 35-36 procent. For byggevirksomhederne er konsekvensen af, at de ikke kan få de ønskede garantirammer, at de måske ikke kan byde på opgaver, siger han.
Jacob Thiel mener derfor, at der bør skabes incitament til, at de små og mellemstore virksomheder kan øge egenkapitalen og derved forbedre deres lånemuligheder.
- Vi ser gerne, at der bliver lettere adgang til centrale lån i Vækstfonden, eller at der kommer et særligt fradrag for at lade penge blive i virksomheden og dermed øge egenkapitalen, siger han.