Ny ordning skal ud over rampen
De første BedreBolig-rådgivere ser et kæmpemæssigt potentiale, men foreslår regeringen at benytte Boligjobordningens popularitet til at udbrede ordningen
Det siger nogle af de rådgivere, der som de første har gennemført Energistyrelsens særlige udddannelse til BedreBolig-rådgiver.
- Det handler om at få udbredt kendskabet til ordningen og få fortalt de gode historier om, hvor hurtigt investeringer kan betales tilbage, samtidig med at boligejerne får forbedret deres boligkomfort betragteligt, siger BedreBolig-rådgiver Anders Larsen fra Odense.
Han er en af de indtil videre 160 personer, der har fået Energistyrelsens godkendelse til som BedreBolig-rådgiver at give boligejere en enkel og overskuelig vurdering af potentialet for energiforbedringer.
BedreBolig-ordningen er en del af regeringens Vækstplan DK fra 2013 og er løbet i gang i år med i første omgang ni pilotkommuner. Nu er ordningen blevet landsdækkende.
Gentænk fradrag
Jacob Wibroe er BedreBolig-rådgiver i det rådgivende ingeniørfirma Danakon i Høje Taastrup - en af de kommuner, der har været pilotkommune, og som blandt andet har givet tilskud til boligejere ved udarbejdelse af en BedreBolig-plan. Han har indtil videre udarbejdet 10-15 planer, hvor boligejerne er blevet præsenteret for forslag til investeringer og efterfølgende besparelser på energibudgettet.
- Hvor mange af tingene, der rent faktisk er sat i gang ved jeg ikke, fordi boligejerne jo kan henvende sig til en håndværksmester for at få udført de foreslåede forbedringer. Overordnet er jeg ikke i tvivl om, at BedreBolig-ordningen kan blive en løftestang for at få sat mere skub i de private husholdningernes energirenoveringer. Spørgsmålet er, hvordan man bedst får den skubbet godt fra start. Man kunne for eksempel foreslå regeringen at gentænke Boligjobordningen, så det alene bliver et fradrag for energirenoveringer på baggrund af en BedreBolig-plan. Det ville virkelig flytte noget, siger han.
Formidabelt koncept
Det forslag er Anders Larsen fra Tømrermester Ole Larsen & Sønner Aps i Odense enig i.
- Alt nyt er svært at skubbe i gang, men med al den fokus, der er på Boligjobordningen ville et fradrag målrettet energiforbedringer simpelthen være fantastisk til at få boligejerne til at se på mulighederne for at få forbedret deres bolig og skåret i energiforbruget, siger han.
Anders Larsen oplyser, at han indtil videre har udarbejdet fire planer og at de tre er gået direkte i banken for at få energiforbedringerne finansieret. Det er en formidabelt koncept, hvor boligejeren på baggrund af en uvildig gennemgang af boligen sort på hvidt kan se, hvor meget der skal investeres og hvor lang tilbagebetalingstiden er. Det er også noget, bankerne kan forholde sig til, siger han.
Skal selv gøre indsats
Jan Høilund Christensen fra energirådgivervirksomheden Engko i Thisted har fire års erfaring som energirådgiver ud over at være blandt de allerførste BedreBolig-rådgivere.
- Arbejdet er ikke meget anderledes end min hidtidige energirådgivning, men produktet er blevet skarpere og har fået en kvalitetssikring. Jeg er ikke i tvivl om, at der er tale om en ordning, som kan være med til at løfte energirenoveringen af boligmassen. Solcelleboomet har hjulpet på vej, fordi boligejerne fik illustreret, at en boliginvestering relativt hurtigt kan betales tilbage.
- Opgaven er at få gjort ordningen kendt. Det er den ikke, og det kræver en indsats fra ikke bare Energistyrelsen og kommunerne, men også fra de enkelte rådgivere. Vi skal gøre en indsats selv, siger Jan Høilund Christensen.
Han oplyser, at han i samarbejde med Thisted Kommune således gennemfører hvad han kalder en BedreBolig-vej, hvor man med udgangspunkt i en BedreBolig-plan i en enkelt husstand inviterer nabohusstande til at deltage.
- Dermed får man mange i tale, og husejerne får inspiration og kan se, hvad der kan betale sig hos naboen. Hvis de så bliver inspireret til selv at få en BedreBolig-plan, skal de naturligvis betale for den, siger Jan Høilund Christensen.
Han har desuden sammen med fem udførende lokale håndværksmestre skabt Thy Energinetværk.
- Det er også med til at udbrede ordningen. De fem håndværksmestre, der alle har ekspertiser inden for forskellige slags energiforbedringer, kan eksempelvis i forbindelse med konkrete boligforbedringer foreslå, at husstanden får lavet en BedreBolig-plan, så vi får set på helheden, får prioriteret og får lavet tingene i den rigtige rækkefølge, siger han.
Jan Høilund Christensen er i øvrigt enig med sine to kolleger i, at det kunne kickstarte BedreBolig-ordningen, hvis man viderefører Boligjobordningen som en ren energiforbedringsordning med en BedreBolig-plan som afsæt.
Gratis uddannelse
De nye BedreBolig-rådgivere er håndværkere, ingeniører, arkitekter og andre bygningskyndige, der har gennemgået en særlig efteruddannelse godkendt af Energistyrelsen.
Fuldmægtig Line Kold fra Energistyrelsen oplyser, at man har haft et ønske om at få uddannet 500 rådgivere i år. 160 personer har gennemført uddannelsen, mens 165 er i gang. De sidste hold i år påbegyndes 10. og 14. november hos Byggecentrum i Middelfart. Pladserne tildeles efter først-til-mølle-princippet. Kurserne er gratis i år.