Egenkapital er vejen frem
Hvis man skal tro den undersøgelse, som DI har lavet, så går det en anelse bedre på den front. Det hænger formentligt sammen med, at bankerne så småt er ved at rekapitalisere sig og derfor igen kan tåle at låne ud.
Men når alt kommer til alt, er der tale om en begrænset og mindre bedring. Der er stadig for mange virksomheder, der har svært ved at skaffe kapital, og problemet er, at det hæmmer udviklingen og dermed også beskæftigelsen.
En af de veje, en virksomhed kan tage, hvis mulighederne er der, er at polstre virksomhedens egenkapital. Når virksomheden har en egenkapital, der står mål med det aktivitetsniveau man har, så er det alt andet lige lettere at overtale et pengeinstitut, endsige at forhandle en rente, der ligger indenfor det normale. For mange virksomheder betaler megarenter, fordi bankerne tager sig rigtigt godt betalt for at løbe en risiko.
Det er altsammen lettere sagt end gjort, og der burde nok være nogle overordnede muligheder for at skaffe noget arbejdskapital i form af en lettere beskatning, eller et fradrag, hvis man investerer aktivt i virksomheder. Det vil for alvor kunne sætte gang i den vækst, som det ellers er svært for landet at skubbe gang i.
Men det er fortsat bankerne, der sidder med nøglen til væksten. Pengene skal omsættes aktivt for at få mere gang i samfundet, og jo, der er en risiko, men i takt med at der kommer mere gang i tingene, vil afkastet også vise sig i bankernes regnskaber.
Bankerne har dog også haft behov for et pusterum, fordi en række nye formelle krav til egenfinansiering har kastet pengeinstituterne ud i en polstringskamp. Men det er flotte regnskaber, der nu vises frem, hvilket beror på en stor rentemaginal, så nu er tiden inde til at sætte pengene i arbejde.