23948sdkhjf

Ny forskning i renere brænding af tegl

Den hæderkronede teglproduktion i Danmark er under forandring. Men udviklingen - også den mere bæredygtige - foregår i flere stadier og med hensyn til en velafprøvet tradition
Reduktion af energiforbrug er en aktuel samfundsudfordring. Særligt de energitunge produktionsvirksomheder oplever et pres for at finde alternative energikilder.

Den nuværende energikilde til tørring og brænding af tegl på danske teglværker er naturgas, som står for mere end 90 procent af den anvendte energi. Derfor har Teknologisk Institut, sammen med teglbranchen, indledt et udviklingsprojekt, som skal føre teglindustrien ind i den næste æra af bæredygtige byggematerialer.

Samlede levetid

Som noget nyt kan man - ved at konvertere energitilførslen til brændingsprocessen til mikrobølger frem for naturgas - reducere forbruget af gas med op imod 50 procent. Samtidigt vil teglværkerne kunne anvende el, produceret ved vindkraft eller solenergi.

Anja Skovdal Danielsen er arkitektrådgiver hos Randers Tegl.

Hun siger:

- En bæredygtig produktion skal udvikles, og det er jo også i vores egen interesse, da vi med lavere energiomkostninger kan tjene mere. Men man skal også vurdere energiforbruget i forhold til levetid og det samlede energiregnskab, siger hun.

Anja Skovdal Danielsen oplever, at bygherrer og arkitekter i stigende grad efterspørger nye formater af sten og flere farvespil.

- Der er også kommet en anden bevidsthed om at lave sammenhængende arkitektur med belægninger, facader og tage af tegl. Landskabsarkitekturen og bygningsarkitekturen arbejder mere sammen nu om at skabe en æstetisk sammenhæng mellem ude og inde, så belægningselementer - og mønstre på facader for eksempel - går igen i det indre af husene, siger hun.

Anja Skovdal Danielsen tilføjer, at lokalplaner og overordnede arkitektoniske planer naturligvis ikke altid matcher kundernes ønsker.

- Derfor bruger vi tid på at rådgive om muligheder og vi kan i både boligregi og i firmaregi mærke en øget lyst til at bruge ikke bare lyse og grålige sten men også mørkere eller mere brunlige udtryk, fortæller hun.

Ny konference

Samtidigt fortsætter forskningen og udviklingsarbejdet hos Teknologisk Institut, der 4. september afholder en byggerikonference “Fremtiden er smartere og grønnere", hvor der vil være oplæg om en række udviklingsprojekter inden for blandt andet bio-materialer, beton og altså også mikrobølger til brænding af mursten.

Som sidegevinst til overgangen til alternative energikilder bliver produktkvaliteten ifølge Teknologisk Institut forbedret - og et anlæg stilles til rådighed for branchen, som kan anvendes til pilotproduktion for teglværkerne. Der reduceres omkostningerne i en ellers ressourcekrævende produktudviklingsproces.

Projektet er et Energiteknologisk Demonstrationsprojekt (EUDP) med titlen “Bæredygtig fremstilling af tegl med mikrobølger."

Enkelte har dog ikke lyst til at opgive de både velafprøvede og for kunderne attraktive løsninger.

Hos Petersen Tegl i Sønderjylland, der kan trække sin historie tilbage til 1791, da Kong Christian den Syvende gav husmand Peter Andresen tilladelse til at drive teglværk ved Nybøl Nor, brænder man tegl med petrokoks (og lejlighedsvis naturgas, som det var tilfældet med stenene til Skuespilhuset i København, red.).

Fra at være et lokalt teglværk, grundlagt for mere end 220 år siden, har Petersen Tegl udviklet sig til at være en højt specialiseret virksomhed med global eksport til i dag 37 lande.

Teglværksejer Christian A. Petersen understreger, at netop de velafprøvede brændingsteknikker blandt andet sikrer det meget flotte farvespil, som kunderne efterlyser.

Han understreger - i tråd med Randers Tegl - at spørgsmålet om bæredygtighed skal ses i en betydelig tidshorisont.

- Jeg har oplevet brændte mursten i Iran, der daterede sig tilbage til år 1320 før Kristus og bygger man ordentligt kan også nutidens mursten holde i mange hundrede år, understreger han.

- Vi har eksport til både Tyskland, Holland, Sverige, Belgien, USA og England. Og for at sætte CO2-aftrykket i perspektiv svarer 13.000 af vores mursten til en flyvetur til Thailand og retur.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094