Renovering kan fortsætte
Det har været den store klods i forhandlingerne, men sidst på ugen kom der hul på bylden, og resultatet blev et bredt politisk forlig som i det store og hele holder niveauet for renoveringer i de kommende fire år.
Med aftalen sikrer parterne et markant højere niveau for renoveringer i 2015 og 2016, end regeringen først havde lagt op til. Begge år er der således afsat 4,2 mia. kroner. Herudover afsættes 2,6 mia. kroner i 2017, 2,5 mia. kroner i 2018 og 2,3 mia. kroner årligt i 2019 og 2020.
Byggebranchen har været meget nervøs for, om regeringen kunne finde på at sænke niveauet væsentligt. Det har da også været by-, bolig og landdistriktsminister Carsten Hansens mål, idet han gerne ville have sænket renoveringsniveauet til et niveau, der svarer det det før krisen.
Der er blot sket det, at krisen endnu ikke er slut, og det ser ikke ud til, at den helt slutter i nær fremtid, hvis man skal tro de prognoser, der kommer fra blandt andet Tyskland, som ikke har kunnet holde gejsten oppe i det lille opsving, der ellers var udsigt til.
Derfor er det en god ide at holde renoveringsniveauet oppe. Det er med til at understøtte en byggesektor som har haft svært ved at overbevise sin omverden om, at det altså ikke går så godt, som det er blevet udlagt. Det relativt høje niveau i renoveringerne kan endda holdes oppe, uden at det bliver en voldsom udgift for staten, da renoveringsprojekterne forrentes ad åre igen.
Samtidig er der en betydelig samfundsmæssig gevinst - dels beskæftigelsesmæssigt og dels også energipolitisk, da en lang række af renoveringsprojekterne vil blive gennemført med energioptimering for øje. Netop den eksisterende boligmasse er en betydelig energisluger og udleder af CO2.
Samlet set er der - med den aktuelle økonomiske situation i Danmark og i Europa i øvrigt - god grund til at rose forliget.