Byggeriets arbejdsgivere imod social dumping-fond
En række forudsætninger skal på plads, før Dansk Byggeri kan acceptere en LG-fond for udstationeret arbejdskraft
- Vores medlemmer vil være godt og grundigt trætte af udsigten til endnu en fond, hvor de gode skal betale til de onde, siger Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri.
Ole Draborg, direktør i Danske Malermestre, er også stærkt imod.
- Der lægges op til, at de ærlige virksomheder skal betale for de uærlige. Trafikken kan fortsætte. De ærlige betaler jo. Det er helt urimeligt, siger han.
Det er industriens organisationer, DI og CO-industri, der har udarbejdet et forslag til en ny fond forankret i Lønmodtagernes Garantifond. Fonden skal yde dækning, når udstationerede medarbejdere har et retsligt tilgodehavende for arbejde i Danmark, som det ikke har været muligt at inddrive fra deres arbejdsgiver.
Baggrunden for forslaget er det såkaldte håndhævelsesdirektiv, som Europa-Parlamentet vedtog i foråret og som senest i sommeren 2016 skal være implementeret i dansk lovgivning. Direktivet indfører kædeansvar i første led.
Parterne mener, at den foreslåede ny fond vil betyde, at det ikke er nødvendigt at gennemføre et lovbestemt kædeansvar, idet lønmodtagerne er sikret på anden måde.
Alle landets virksomheder skal bidrage til finansieringen.
Forslaget er tilgået hovedorganisationerne DA og LO samt beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S), fordi det kræver lovgivning, hvis det skal gennemføres.
Få får gavn af fond
I første omgang skal hovedorganisationerne diskutere forslaget med sine medlemsorganisationer.
Diskussionen bliver uden tvivl højlydt i DA.
- Hele ideen er forkert. Vi vil bruge alle vores kræfter og argumenter for at forhindre, at forslaget nogensinde bliver til noget. Det er et fortvivlet forsøg på at undgå kædeansvar, men kædeansvar vil næsten være at foretrække fremfor en pærevælling af forskellige tiltag, siger Ole Draborg.
Som forslaget er udformet mener han, at det vil være meget få udstationerede medarbejdere, der vil få tilgodehavender fra fonden.
- Der er meget få af de udenlandske medarbejdere, der er medlemmer i forbundene. Derfor vil pengene ryge lige direkte i forbundskasserne og ikke til de ansatte. I dag har fagbevægelsen en tilskyndelse til at prøve at indkradse bod og tilgodehavender efter voldgifter og arbejdsretssager. Med fonden kan de bare hente pengene i fonden, siger Ole Draborg.
Slut med kædeansvar
I Dansk Byggeri mener Lars Storr-Hansen, at der er en række forudsætninger, der skal på plads, hvis Dansk Byggeri overhovedet skal gå ind for den ny fondsdannelse.
- Det er væsentligt, at den vejledning, der i sommer er kommet fra Beskæftigelsesministeriet til kommuner og regioner om brug af arbejdsklausuler og hæftelsesansvar, opblødes. Samtidig skal enhver snak om lovbestemt kædeansvar definitivt være slut. Desuden skal regeringen gøre, hvad den har lovet os i mere end to år, nemlig at få indgået forpligtende aftaler om inddrivelse af tilgodehaver i andre lande, ikke mindst i Tyskland og Polen. Endelig skal vi have garanti for, at LO står ved aftalen og eksempelvis ikke efterfølgende på ny begynder at tale for lovbestemt kædeansvar, siger Lars Storr-Hansen.
Godt udgangspunkt
LO-formand Harald Børsting betegner forslaget fra CO-Industri og DI som et godt udgangspunkt for de drøftelser, der skal være i forbindelse med implementeringen af håndhævelsesdirektivets bestemmelser om ansvar i forhold til brug af udenlandske underleverandører.
- Forslaget rummer ikke et traditionelt kædeansvar, men det centrale er, om forslaget løser problemer med social dumping. Jeg mener, at aftalen er et godt bud på en løsningsmodel, siger han.
Til påstanden om, at det er fagforbundene snarere end de udstationerede, der vil få glæde af fonden, siger han:
- Det er efter min mening kun rimeligt, når det foreslås, at myndigheder og den foreslåede fond skal bidrage til at inddrive forbundskrav mod udenlandske virksomheder, som for eksempel Arbejdsretten har fastslået ved dom. Det er et alvorligt problem og til skade for den respekt, der er om den danske model, at nogle udenlandske virksomheder på den måde stikker af fra regningen, siger Harald Børsting.
Forslaget har endnu ikke været til drøftelse blandt LO-forbundene. Det sker første gang på et møde i LOs daglige ledelse i dag mandag.