23948sdkhjf

Flere starter egen virksomhed

Der bliver registreret flere nye bygge- og anlægsvirksomheder nu end før konjunkturopsvinget satte ind, viser nye tal fra Erhvervsstyrelsen
Lysten til at starte sin egen bygge- eller anlægsvirksomhed er lige så stor nu, som inden opsvinget satte ind i midten af 00’erne.

Det viser dugfriske tal fra Erhvervsstyrelsen, der har opgjort antallet af virksomheder, der registrerer sig i CVR. Ser man på alle brancher samlet er antallet af nye virksomheder på sit højeste niveau siden 2008. Stigningen skyldes blandt andet, at flere unge og ældre starter egen virksomhed. I kølvandet på krisen skete et markant fald i registreringer af virksomheder, men for andet år i træk er antallet af CVR-registreringer steget.

- Det er rigtig positivt, at antallet af nye virksomheder fortsat stiger i Danmark. Det er en klar indikator på, at iværksætterlysten er ved at vende tilbage i Danmark. Samtidig ser vi klare tegn på, at kvaliteten og tyngden af de virksomheder, der bliver startet, også stiger. Det er helt afgørende, da det ikke kun er mængden af virksomheder, men også kvaliteten, der skal sikre os flere arbejdspladser på sigt, siger Anders Hoffmann, vicedirektør i Erhvervsstyrelsen.

Det er især de helt unge under 25 år og de ældre over 55 år, der er blevet mere entreprenante de seneste år. Begge aldersgrupper udgør en større andel af de nye virksomhedsejere sammenlignet med tidligere.

Hos Dansk Iværksætterforening glæder kommunikationsmedarbejder Christian Hørdum Andersen sig også over tendensen.

- Vi er meget positive over for, at der er en iværksætterlyst. Men vi skal huske på, at der ikke bare skal være en masse, der starter virksomhed. Man skal kigge på de rammer, der gør, at man kan få en økonomisk overlevelsesdygtig virksomhed, siger han.

Klar tendens

For bygge- og anlægsbranchen er niveauet for nystartede virksomheder også pænt. Sammenligner man første, andet og tredje kvartal i 2003 med samme periode i 2014, se ses en klar fremgang. Hvor der i 2003 kom henholdsvis 813, 810 og 735 nye bygge- og anlægsvirksomheder, er tallene for 2014 i stedet 1180, 990 og 904.

Tendensen er klar, mener Dansk Byggeris chefanalytiker Finn Bo Frandsen, der har set på tallene fra første kvartal 2001 til tredje kvartal 2014.

- Kigger man på tallene fra årene efter finanskrisen, så er de cirka 45 procent lavere, end da det gik bedst. Men i forhold til tiden inden konjunkturopsvinget satte ind i midten af 00’erne, så ligger vi nu cirka 10-15 procent højere, siger han.

En af årsagerne til stigningen i nye bygge- og anlægsvirksomheder kan ifølge Finn Bo Frandsen findes i de mange konkurser, som finanskrisen medførte.

- Der er sket en konsolidering i branchen. Vi har haft mange konkurser. Det har medført, at folk er blevet ledige, og starter selv. På den måde kan man sige, at de nystartede virksomheder udfylder hullerne efter konkurserne, siger han.

Chat med Skat

I går begyndte Danmarks Vækst- og Iværksætteruge, som med mere end 200 arrangementer i hele landet sætter fokus på vækstområder, der kan skabe job og økonomisk vækst. Erhvervs- og Vækstministeriet står bag kampagnen i samarbejde med over 30 private og offentlige partner. Kampagnen er en del af Global Entrepeneurship Week, som finder sted i 138 lande i denne uge.

Som led i kampagnen har også Skat sat fokus på iværksættere. Her afholder Skat en række informationsmøder for nye virksomheder, workshops for etablerede virksomheder, og man kan følge flere webinarer om for eksempel handel med udlandet.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) deltager også i Vækst- og iværksætterugen for at få input til, hvordan skattesystemet kan blive nemmere at forstå.

- Det handler for mig om at få skrabet gode idéer sammen og finde ud af, hvor skattesystemet er en hindring på vejen for landets dygtige og innovative hoveder. Jeg vil vide, hvor vi kan bistå med råd, hjælp og vejledning. For skat skal være til at forstå for alle virksomheder, store som små, siger Benny Engelbrecht.

Skat afprøver i denne uge også en aftenchat, hvor iværksættere og nystartede virksomheder kan få hjælp.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079