23948sdkhjf

Almene boliger i havneprojekt

Politisk drejning kan sikre flere almene boliger i Enghave Brygge-projektet, den omdiskuterede ny kanalby ved H.C. Ørstedværket i København
Med Christianshavn og Amsterdam som forbilleder kommer der måske en dag en helt ny kanalby ved Enghave Brygge, tæt på H.C. Ørstedværket.

Men i 11. time er der kommet et lovforslag ind i spillet om de små 300.000 kvme, der efter planen skal rumme 2.400 boliger.

Forleden blev regeringen, SF og Enhedslisten på Christiansborg enige om, at kommunerne nu skal have ret til at øremærke op til 25 procent af nyudlagte byggegrunde til almene boliger.

Det har vakt jubel hos SFs miljø- og trafikordfører, Neil Bloem, der er positivt overrasket over, at den mulighed nu er kommet på banen.

- Den mulighed skal selvfølgelig bruges på Enghave Brygge, og skulle Enghave Brygge-planerne blive forsinkede, vil det være ventetiden værd, mener han.

Et flertal i Københavns teknik- og miljøudvalg godkendte forleden lokalplanen for de omdiskuterede kunstige øer, et projekt, som har væet mere end seks år undervejs.

Skal stille krav

Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell (Enhl.) siger:

- Der skal ikke herske tvivl om min politiske vilje til at bruge muligheden for at stille krav om, at 25 procent af boligerne skal være almene. Min forvaltning er ved at se på, hvor og hvordan vi kan bruge den bestemmelse. Det gælder også for Enghave Brygge. Inden vi kan sige noget sikkert herom, skal vi selvfølgelig kende den præcise lovtekst og den forventede ikrafttræden, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Morten Kabel har tidligere bedyret, at han har lyttet til de mange indsigelser og bekymringer om fremtiden for havneområdet - som beboerne kalder det sidste stykke frie havnekaj i Københavns havn - for at sikre adgang til vandet, så historien om Sluseholmen ikke gentager sig.

- Der er allerede vedtaget lokalplaner for en række af de attraktive bydele, hvor de almene boligselskaber har svært ved at klare sig i kampen om byggegrunde på markedsvilkår. Nogle steder vil det derfor være for sent at sikre flere almene boliger gennem vores lokalplaner. Her må vi se, om vi - sammen med den almene sektor - kan øge andelen af almene boliger gennem de bedre lånetilbud til almene boliger, siger Morten Kabell til Licitationen - Byggeriets Dagblad

Fortsat rekreativt

Hos tegnestuen Juul/Frost Arkiteker, der som skitserende rådgiver er ansat af By & Havn, og som har tegnet flere visioner for den nye kanalby, forholder man sig afventende:

- Det er klart, at en anlæg med øer og kanaler er et meget kostbart projekt, men jeg deler ikke umiddelbart bekymringen for manglende adgang til vand og rekreative områder. Vi har været inspiret af Christianshavn og jeg er overbevist om, at området - uanset hvordan det ender - vil blive et attraktivt areal for også andre end beboerne, siger arkitekt og partner Flemming Frost til Licitationen.

Beboerrepræsentant Carsten Jallov finder det dog problematisk, at man som borger ikke har mulighed for at ændre væsentligt på et lokalplanforslag.

- Man får kun mulighed for at flytte kommaer. Derfor tegnede jeg – for at modbevise kommunens påstand om at det ikke er muligt at overveje andre alternativer - den alternative plan uden en kanal (se ArkByg 14. november, red.), siger Carsten Jallov til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Simon Kjær Hansen, sektionschef i Byens Udvikling hos Københavns Kommune:

Da lovforslaget er så nyt kan vi endnu ikke sige, hvad det indbærer, men den videre proces er uændret. Først skal lokalplanen omkring Økonomiudvalget og derefter drøftes i Borgerrepræsentationen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093