Konkurser truer konkurrence i kommuner
En nylig konkurs i servicebranchen har betydet, at flere kommuner står uden leverandør til at vedligeholde grønne områder og rydde sne
Senest har konkursen hos en af den grønne servicebranches større og mere markante aktører, LK Gruppen, betydet at kommuner som Gribskov, København, Gentofte, Herlev og Ballerup, samt flere sygehuse under Regions Sjælland pludselig stod uden leverandør til at vedligeholde grønne områder og rydde sne få uger før vintersæsonen går i gang.
HedeDanmark, som udfører outdoor facility services for kommuner over hele Danmark, advarer dog kommuner og region mod at skrue ned for mængden og omfanget af de grønne udbud.
- Konkurserne er først og fremmest trist for medarbejderne i de berørte virksomheder, men konkurserne kan heller ikke undgå at ramme resten af branchen. Konkurser vil altid skabe bekymring hos embedsmænd og politikere, som vil stille spørgsmålstegn ved, om det er sikkert at overlade drift af grønne områder og vintertjeneste til private leverandører. Men færre udbud vil ramme kommunernes budgetter. Der er stadig store gevinster at hente for kommunerne både hvad angår kvalitet og effektivitet ved at overlade det grønne område og vintertjeneste til private leverandører, siger divisionsdirektør for Outdoor Facility Service i HedeDanmark, Søren Bo Johansen.
Hold kritisk øje
I stedet opfordrer HedeDanmark til, at kommunerne ikke alene holder et vågent og kritisk øje på realismen i de afgivne bud, men også at kommunerne i højere grad inddrager firmaernes økonomiske muskel soliditeten som et kriterie, når kommunerne vælger leverandører.
- Vi oplever, at kommunerne jagter effektiviseringer for at få budgetterne til at hænge sammen, men det kan i den sidste ende blive dyrt at købe for billigt ind på det grønne område, og herunder vælge en leverandør som bygger på et tyndt kapitalgrundlag, siger Søren Bo Johansen.
Hård konkurrence
Kommuner, som opnåede gevinster på adskillige millioner kroner ved første udbud for tre til fire år siden, gør nu klar til at udbyde de samme opgaver for anden gang.
Flere af kommunerne lægger op til, at leverandørerne skal levere tilbud, som er både 10 og 15 procent under niveauet fra de første udbudsrunder.
Det er således også HedeDanmarks erfaring, at konkurrencen er skærpet mellem de forskellige tilbudsgivere. Senest har HedeDanmark oplevet, at der kun har været promillers forskel i entreprenørernes tilbud for at løse en konkret opgave.
- Det viser selvfølgelig, at konkurrence virker, men det viser også, at priserne er presset i bund. Der er ingen tvivl om, at kommuner skal arbejde for at få løst opgaverne så godt og effektivt, som muligt. I HedeDanmark byder vi på opgaverne, og synes generelt vi rammer ret godt plet, men indimellem ser vi også nogle priser, hvor vi blot må konstatere, at der ønsker vi ikke at være med. Vi vil ikke arbejde gratis eller decideret betale penge for at gå på arbejde i fire år, og vi har også svært ved at se, at det kan være i kommunernes interesse. En leverandør, som skal have penge med på arbejde i fire år, risikerer at lukke butikken midt i kontraktperioden med de problemer, det vil give for kommunen, siger Søren Bo Johansen.